BiH
3

Džaferović: SDA ne prihvata izmjene i dopune Izbornog zakona

FENA
Šefik Džaferović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šefik Džaferović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu državnog parlamenta Šefik Džaferović je, komentirajući činjenicu da je Vijeće ministara BiH nedavno, većinom glasova, utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kazao da prije svega nije dobro da se tako važna pitanja na Vijeću ministara utvrđuju preglasavanjem ministara iz jednog konstitutivnog naroda.

"Ako se to desilo na Vijeću ministara BiH, imajući u vidu dosadašnje prakse i dosadašnja iskustva, onda s velikim stepenom vjerovatnoće mogu kazati da je to uzaludan posao Vijeća ministara i da je to put u neuspjeh u Parlamentarnoj skupštini BiH", kazao je Džaferović, odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s utvrđenim izmjenama i dopunama Izbornog zakona na Vijeću ministara BiH.

Prema njegovim riječima, ovo su pitanja koja se moraju dogovoriti na nivou Vijeća ministara i konsenzusom predlagati u Parlamentarnu skupštinu BiH.

"Što se SDA tiče, mi ne prihvatamo rješenja koja su utvrđena u tom prijedlogu zakona. Ne prihvatamo rješenja koja se odnose na grad Mostar, ne prihvatamo rješenja koja se tiču sporazuma šest političkih stranaka, a odnose se na ukidanje centralnog biroa za prebrojavanje glasova u Centralnoj izbornoj komisiji BiH i ne prihvatamo rješenja koja se odnose na zatvaranje kandidatskih lista", kazao je Džaferović novinarima u pauzi stručnog savjetovanja o temi "Stanje izbornog zakonodavstva BiH“ koje se održava u Sarajevu.

U SDA smatraju, dodao je on, da kandidatske liste i dalje treba da budu poluotvorene, onako kako je to sada propisano Izbornim zakonom BiH.

"Nije put zatvarati poluotvorene kandidatske liste, nego je put otvarati poluotvorene kandidatske liste kako je to i u drugim sistemima", kazao je Džaferović.