Tribina u Tuzli
132

Džaferović: SDA i ja kao budući član Predsjedništva BiH imamo ozbiljne planove za državu

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
U Tuzli je večeras upriličena interaktivna tribina pod nazivom "Država BiH, državnik i mladi sa Šefikom Džaferovićem".

Specijalni gost tribine bio je kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, a prije njegovog obraćanja učesnicima tribine prikazan je šestominutni film o ovom političaru i jednom od osnivača SDA.

U izjavi za medije Džaferović je zahvalio Asocijaciji SDA BiH i drugim domaćinima tribine u Tuzli na pozivu i dobroj organizaciji skupa.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što se danas nalazim u Tuzli na poziv Asocijacije mladih SDA BiH. Učestvujem večeras na tribini na kojoj ću govoriti o trenutnom stanju u BiH, o odnosima u BiH i regionu, postignućima koje smo ostvarili tokom ovog mandata, deblokadi evropskog puta BiH, deblokadi NATO puta, o ekonomskim reformama koje smo ostvarili u ovom mandatu", rekao je Džaferović novinarima.

Sudionicima tribine govorio je i o prijetnjama s kojima se BiH i stranka susretala u ovom mandatu, o otvorenim nasrtajima na suverenitet BiH, o stalnim prijetnjama teritorijalnom integritetu BiH, stalnim prijetnjama teritorijalnim podjelama u BiH i o otporima koje je pružala SDA takvim inicijativama i takvim zahtjevima, te o postizbornim planovima.

"Stranka i ja, ako Bog da, kao budući član Predsjedništva BiH, imamo vrlo ozbiljne planove kada je u pitanju BiH. Imamo agendu SDA 20-26, cilj nam je da do 2026. godine BiH postane članica Evropske unije, da postane članica NATO saveza. Cilj nam je da u BiH izgradimo infrastrukturu, elektroenergetske objekte i ekonomiju u BiH dignemo na znatno viši nivo i poboljšamo standard naših građana", kazao je Džaferović.

Kada je riječ o politici zapošljavanja, rekao je da postoje planovi koji su, u stvari, nastavak realizacije obećanja iz aktuelnog mandata.

"Cilj nam je da imamo milion zaposlenih 2026. godine. Obećanja koja smo do sada davali realizirali smo u potpunosti uprkos svim skepticima i onima koji su pokušavali da obezvrijede obećanja koja smo davali 2014. godine", kazao je.

Poseban dio izlaganja posvetio je mladima u BiH, njihovoj poziciji i njegovom pogledu kako treba da se ponašaju i odnose prema svojoj budućnosti u svojoj državi BiH.

Učesnicima tribine obratili su se i Midhat Čaušević, predsjednik KO Asocijacije mladih SDA TK, zatim, bivši premijer TK Bego Gutić, predsjednik Povjereništva SDA za TK Amir Fazlić, predsjednik Asocijacije mladih SDA BiH Salko Zildžić, te potpredsjednik SDA BiH Safet Softić.

Svi oni su u obraćanjima pozvali mlade da lobiranjem i na drugi način podrže na izborima Šefika Džaferovića, kao kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva.

Tribini je prisustvovao veliki broj čelnih ljudi SDA BiH, među kojima, zbog spriječenosti drugim obavezama, kako je rečeno, nije bilo predsjednika stranke i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.