Susret u Predsjedništvu
124

Džaferović sa srbijanskim ambasadorom: BiH želi dobre odnose sa Srbijom

Klix.ba
Foto: Predsjedništvo BiH
Foto: Predsjedništvo BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je u nastupnu posjetu ambasadora Republike Srbije Aleksandra Đorđevića.

Tokom razgovora konstatovana je generalno dobra bilateralna saradnja Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, ali i da u odnosima dviju susjednih država ima otvorenih pitanja, čijem je rješavanju potrebno pristupiti.

Član Predsjedništva BiH Džaferović istakao je da su dobri odnosi susjednih država od ključnog značaja za stabilnost u regiji. Naglasio je da Bosna i Hercegovina želi imati saradnju i graditi dobre odnose sa svim susjednim zemljama, te da ta saradnja treba da bude u duhu dobrosusjedskih odnosa, međusobnog uvažavanja, reciprociteta i u skladu sa međunarodnim pravom.

Član PBiH Džaferović je izrazio očekivanja da će zajedničko opredjeljenje Bosne i Hercegovine i Republike Srbije za pristup Evropskoj uniji doprinijeti dodatnom unapređenju odnosa.

Član PBiH Džaferović je zahvalio ambasadoru Đorđeviću na čestitkama povodom izbora u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

On je također primio i ambasadora Republike Francuske u BiH Guillaumea Roussona

Tokom razgovora su konstatоvani veoma dobri bilateralni odnosi dviju zemalja, kao i da ima prostora za njihovo unapređenje, naročito na ekonomskom planu. U tom smislu je značajan interes koji su predstavnici Francuske razvojne banke tokom nedavne posjete pokazali za projekte u Bosni i Hercegovini.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine. Član Predsjedništva BiH Džaferović je naglasio da su članstvo u EU i NATO-u dva osnovna vanjsko-politička cilja naše zemlje. U tom kontekstu je posebno potcrtao ulogu Republike Francuske i njenu konstantnu i iskrenu podršku Bosni i Hercegovini.

Razgovarano je i o političkoj situaciji, s posebnim osvrtom na postizborni period. Sagovornici su se saglasili da je potrebno što prije uspostaviti stabilnu i efikasnu vlast na svim nivoima, kako bi se što prije nastavilo sa provođenjem reformi i ispunjavanjem uslova za članstvo u evroatlantskim integracijama.

Džaferović јe zahvalio ambasadoru Roussonu na čestitkama povodom izbora u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.