Predsjedništvo BiH
0

Džaferović sa specijalnim izaslanikom VB: Bez obzira na EU status njegovati dobre odnose

FENA
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastao se sa specijalnim predstavnikom premijerke Velike Britanije za sprečavanje seksualnog nasilja u konfliktu, državnim ministrom za Commonwealth i UN, te specijalnim izaslanikom premijerke za slobodu religija i vjera lordom Ahmadom od Wimbledona.

Zaključeno je da će Velika Britanija i dalje njegovati dobre bilateralne odnose s BiH, bez obzira da li će biti članica EU ili ne.

"Velika Britanija je uložila značajna sredstva u obrazovanje i razvitak tehnologije u BiH, a dobri politički, kulturni i ekonomski odnosi mogu se dodatno unaprijediti, posebno povećanjem obima robne razmjene između dvije zemlje te mogućnošću da se tvrtke iz UK uključe u razvoj infrastrukture BiH", saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Rečeno je da je Britanska vlada svoju podršku BiH potvrdila kroz britansko-njemačku inicijativu za ubrzan put BiH ka EU.

Na sastanku je također razgovarano o sutrašnjoj konferenciji "Međureligijski doprinos miru i stabilnosti", pri čemu je naglašeno da je BiH zemlja otvorena za međureligijski dijalog, koja stremi idealu da svaki čovjek ima jednaka prava i šanse, bez obzira na vjersku pripadnost.

U tom smislu, potcrtano je da multietnički karakter BiH predstavlja njenu prednost, kao što je slučaj i s Ujedinjenim Kraljevstvom, koje je domovina ljudi različitih konfesija i etničkih pripadnosti, te koje može podijeliti pozitivna iskustva suživota s BiH.

Govoreći o sprečavanju seksualnog nasilja u sukobima, istaknuta je činjenica da je BiH podržala Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a usmjerenu na borbu protiv seksualnog nasilja u ratu.

Izraženo je zadovoljstvo napretkom u privođenju počinitelja zločina pravdi, kao i zainteresiranost za potporu preživjelim žrtvama seksualnog nasilja.

Sagovornici su razgovarali i o predstojećoj konferenciji o osnaživanju uloge žena u mirovnim pregovorima i značaja takve inicijative za doprinos miru i stabilnosti u zapadnom Balkanu.

Sastanku je uime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika prisustvovao savjetnik Dragoljub Reljić, te u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića savjetnik Vanja Filipović, navedeno je u saopćenju Predsjedništva BiH.