O nametanju odluka
20

Džaferović razgovarao sa Sarrazinom: Nedopustivo je da Schmidt ponovno interveniše u FBiH

S. Š. U.
Foto: Dom naroda
Foto: Dom naroda
Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović razgovarao je danas sa specijalnim izaslanikom Vlade Savezne Republike Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Sarrazinom.

Džaferović i Sarrazin su razgovarali o aktuelnoj političkoj i ukupnoj društvenoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda BiH je kazao da je jedini put za BiH poštivanje Ustava BiH i zakona te napredak na evropskom i NATO putu kroz ispunjavanje preostalih obaveza u vezi sa 14 prioriteta Evropske komisije, preporučenim zadacima nakon dodjeljivanja kandidatskog statusa BiH i Programom reformi.

Džaferović je naglasio izuzetnu važnost činjenice da je naša zemlja u prethodnom mandatu kao okvir za regionalnu ekonomsku saradnju zvanično izabralaž Berlinski proces odnosno Zajedničko regionalno tržište, na osnovu dokumenata sa Samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji i relevantnih odluka Presjedništva BiH.

Kada je u pitanju aktuelna situacija u vezi sa formiranjem vlasti u Federaciji, Džaferović je istaknuo da je jedino moguće rješenje pridržavati se Ustava FBiH te da u vezi toga ne može postojati dilema. Također je istakao kako je ustavna obaveza uslov za formiranje Vlade FBiH iznalaženje kompromisa između predsjednika i dvoje potpredsjednika FBiH.

Džaferović je Sarrazinu rekao i da je nedopustivo da u ovom visoki predstavnik u BiH vrši dodatne intervencije kojima bi se "zaobilazila volja predstavnika Bošnjaka u rukovodstvu FBiH".