BiH
0

Džaferović: Predstavnički dom se ne smije upotrebljavati za političku harangu

FENA
Šefik Džaferović (Foto: Klix.ba)
Šefik Džaferović (Foto: Klix.ba)
Nakon što su poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) napustili danas sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH predsjedavajući tog doma Šefik Džaferović kazao je da „Predstavnički dom mora naći način da spriječi zloupotrebe u ponašanju poslanika kada je u pitanju rad doma“.
  • Ovo što danas imamo je jedna klasična zloupotreba Predstavničkog doma radi moje političke diskreditacije na jedan vrlo prizeman i primitivan način - rekao je Džaferović u izjavi za medije.

Prijedlog Kluba poslanika SNSD-a da se u dnevni red uvrsti tačka o smjeni predsjedavajućeg Džaferovića nije dobio potrebnu većinu drugi put na sjednici.

Džaferović je naglasio da poslanici imaju pravo da iznose svoje mišljenje i stavove, ali da imaju i obaveze da učestvuju u radu Predstavničkog doma.

Zato će se, kako kaže, Kolegij, a i Predstavnički dom u cjelini morati pozabaviti o tome koji su to mehanizmi da bi se isključile zloupotrebe u radu Predstavničkog doma, kao i sankcijama za poslanike koji napuštaju sjednicu.

  • To će Kolegij razmotriti. Ako poslanici imaju pravo na plaću onda mislim da bi svoje obaveze morali da izvršavaju u skladu s tim. Parlament će morati razmotriti pitanje i novčanih kazni za one koji se ponašaju na ovaj način - istakao je Džaferović.

Podsjetio je da postoji široki pravni instrumentarij, koji se može upotrijebiti kao odgovor na ovakvu vrstu ponašanja.

  • Ovako više neće moći, jer se ovaj dom ne smije upotrebljavati za najprizemnije svrhe političke harange i diskreditacije - zaključio je Džaferović.