Pozitivan osvrt
34

Džaferović: Pompeovo pismo je kompatibilno sa vanjsko-političkim ciljevima BiH

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozitivno se osvrnuo na pismo američkog državnog sekretara Mikea Pompea u kojem je pozvao kolektivnog šefa države BiH da prihvati Nacionalni godišnji program, a kojeg je NATO omogućio nedavnom odlukom o MAPu.

"Pozdravljam pismo koje je državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Michael Pompeo uputio članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pozivajući nas da prihvatanjem prvog Godišnjeg nacionalnog programa otpočnemo sa realizacijom Akcionog plana za članstvo u NATO-u", ističe Džaferović u saopćenju.

Naglašava da su stavovi izneseni u pismu potpuno kompatibilni sa glavnim vanjsko-političkim ciljevima i opredjeljenjem Bosne i Hercegovine potvrđenim ranijim odlukama Predsjedništva BiH, Zakonom o odbrani i Strategijom vanjske politike BiH.

"Pozdravljam i stav državnog sekretara da je Bosna i Hercegovina od strateškog značaja za regionalnu stabilnost, kao i iskazanu želju Sjedinjenih Američkih Država da saradnja sa Bosnom i Hercegovinom bude podignuta na veći stepen, što je u interesu svih naroda i građana u našoj zemlji", zaključio je član Predsjedništva BiH.

Podsjećamo, američki ministar vanjskih poslova Michael Pompeo pozvao je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da prihvati Nacionalni godišnji program, a kojeg je NATO omogućio nedavnom odlukom o MAP-u.