Komentirao presudu
301

Džaferović: Osmanović nije imao fer tretman od onih koji štite organizatore genocida

M. G.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović smatra da presuda Beogradskog višeg suda Osmanu Osmanoviću predstavlja sramotan udar na pravdu, te će ostaviti teške posljedice na odnose između BiH i Srbije.
Kako je rekao Džaferović, cijeli proces protiv Osmanovića je vođen protivno sporazumu koji su zaključili pravosudni organi dvije države.

"Da se poštovalo pravo i pravda, Osmanović bi bio izručen Bosni i Hercegovini kako bi bh. pravosuđe ispitalo navode koji su mu stavljeni na teret", kaže Džaferović.

Džaferović je istakao da, imajući u vidu ocjene koje su evropski sudovi iznosili o pristupu srbijanskog pravosuđa u slučajevima Divjak i Ganić, nikako se ne može tvrditi da je Osmanović, kao branilac BiH iz perioda agresije, imao fer tretman pred srbijanskim pravosuđem.

"Srbija je u više presuda međunarodnih sudova određena kao agresor na Bosnu i Hercegovinu, te je istaknuto da je njeno ratno rukovodstvo, na čelu sa Slobodanom Miloševićem, bilo na čelu udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem uklanjanja nesrpskog stanovništva sa dijelova teritorije Bosne i Hercegovine", naglašava Džaferović.

Zaključio je da sama činjenica da Srbija ne procesuira i odbija isporučiti osumnjičene za učešće u organizaciji i izvršenju genocida u Srebrenici, poput Tomislava Kovača, Svetozara Kosorića ili Radoslava Jankovića, te da štiti osuđenog zločinca Novaka Đukića, najbolje govori da je Srbija država koja ne progoni, već štiti zločince.

Podsjećamo, Sudsko vijeće Višeg suda u Beogradu danas je prvostepeno osudilo Osmana Osmanovića na pet godina zatvora. Osmanović je bio optužen za ratni zločin na području Brčkog.

Osmanović, bivši pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) se tereti za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika 1992. u logoru Rasadnik u mjestu Gornji Rahić na području Brčkog .