{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Džaferović: Opravdano bi bilo da na hitnoj sjednici raspravljamo o naoružavanju susjeda i RS-a

19.4.2018. u 17:44
90
243
Džaferović: Opravdano bi bilo da na hitnoj sjednici raspravljamo o naoružavanju susjeda i RS-a
90
Džaferović: Opravdano bi bilo da na hitnoj sjednici raspravljamo o naoružavanju susjeda i RS-a
Foto: E. H./Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović poručio je u izjavi za Klix.ba kako će BiH nastaviti razvijanje namjenske industrije. On ističe da SNSD-ov zahtjev nije opravdan te da bi bilo opravdano zakazati hitnu sjednicu Zastupničkog doma PSBiH zbog naoružavanja susjednih zemalja i izjava predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika.
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić sazvao je, na zahtjev zastupnika SNSD-a, hitnu sjednicu najvišeg organa državne zakonodavne vlasti zbog navodnih ratnohuškačkih izjava člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegovića.

Bosić tvrdi da je sjednicu sazvao u skladu s Poslovnikom o radu Zastupničkog doma PSBiH koji u članu 68. kaže da "izuzetno od odredbi člana 67. ovog poslovnika, iz opravdanih razloga i na zahtjev najmanje pet zastupnika ili na zahtjev većine članova Kolegija Doma, predsjedavajući Doma će sazvati sjednicu Doma u roku od tri dana od dana prijema pomenutog zahtjeva".

S pravom se postavlja pitanje zbog čega su izjave Bakira Izetbegovića o namjenskoj industriji u entitetu Federacija BiH opravdani razlozi za sazivanje hitne sjednice Zastupničkog doma PSBiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović smatra kako se uopće ne radi o opravdanim razlozima, već o pokušaju politizacije najvišeg organa zakonodavne vlasti na nivou države.

"Mislim da je predsjedavajući zakazao sjednicu u suprotnosti s Poslovnikom o radu, jer razlozi koje navode zastupnici SNSD-a nisu opravdani. Ako je šta opravdano za sazivanje hitne sjednice, onda je to naoružavanje susjeda, naoružavanje policije u RS-u i izjave predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika kojima se atakuje na suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Dakle, to bi moglo biti predmet sjednice, a Izetbegovićeve izjave su izjave ozbiljnog i odgovornog državnika koji ispunjava svoje ustavom propisane obaveze", rekao je Džaferović.

On je istakao da je jedna od ključnih ustavnih obaveza člana Predsjedništva BiH zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. Kako kaže, inicijativa SNSD-a je na tragu velikosrpske ideološke kuhinje koja ima za cilj da podmetne Izetbegoviću "ono što ta kuhinja želi da radi".

"Oni su dosadašnjim programom uspjevali ušutkati međunarodnu zajednicu, a posebno OHR. Dobrim djelom su uspjeli ušutkati i pravosuđe BiH koje ima ključnu ulogu u zaštiti suvreniteta i teritorijalnog integriteta. Sada žele ušutkati i nas, zvaničnike BiH, koji imamo zadatak da štitimo BiH. Radi se o zamjeni teza koja neće nikada proći", kazao je Džaferović.

On je rekao da ulogu u odbrani demokratije, cjelovitosti i ravnopravnosti svih ljudi na cijeloj teritoriji BiH imaju državne institucije i namjenska industrija.

"Nastavit ćemo razvijati namjensku industriju, kako zbog tržišta tako i iz komercijalnih razloga, ali i za ne daj Bože. Ovo nije prijetnja nikome, već samo poruka onima koji nemaju časne namjere prema BiH", poručio je Džaferović.

I on smatra kako sutra neće biti kvoruma za održavanje hitne sjednice Zastupničkog doma PSBiH te da sve probosanskohercegovačke stranke neće prisustvovati sutrašnjoj sjednici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li se BiH adekvatno i humano odnosi prema migrantima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: