|

Džaferović o potezu iz RS-a: Strane sudije su dio Dejtona, u pitanje mogu doći samo entiteti

Džaferović o potezu iz RS-a: Strane sudije su dio Dejtona, u pitanje mogu doći samo entiteti
118
R. D.
12.2.2020. u 14:44
58
komentara
118

dijeljenja
Džaferović o potezu iz RS-a: Strane sudije su dio Dejtona, u pitanje mogu doći samo entiteti Foto: T. S./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović reagovao je na današnju odluku predstavnika Republike Srpske da zbog Ustavnog suda blokiraju odlučivanje u državnim organima.
Džaferović kaže kako je nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od strane političkih predstavnika iz entiteta RS krivično djelo i direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Ustavni sud Bosne i Hercegovine, kao i strane sudije u njemu, dio su Dejtonskog mirovnog sporazuma, isto kao što su to, naprimjer, entiteti. Svi oni koji najavljuju blokade rada institucija države Bosne i Hercegovine, morali bi biti svjesni da je to udar na Dejtonski mirovni sporazum. Time dovode u pitanje mir i stabilnost i neminovno vode prestanku važenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. U tom slučaju, država Bosne i Hercegovina, koja je postojala i prije Dejtona, nastavit će svoje postojanje. U pitanje će biti dovedeno samo ono što je nastalo u Dejtonu, a to su prije svega entiteti", smatra Džaferović.Zaključuje kako je krajnje vrijeme za reakciju pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, kao i za odlučno djelovanje predstavnika međunarodne zajednice, a naročito zemalja svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Prijavi grešku


Komentari (58)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...