Reakcija
60

Džaferović: Nijedan stav koji je Dodik iznio u Rusiji nije usaglašen u Predsjedništvu

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović reagirao je saopćenjem za javnost nakon posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Rusiji, kazavši da stavovi koje je iznio nisu usaglašeni.

"Nijedan stav koji je iznio ili dogovor koji je tokom posjete Ruskoj Federaciji postigao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije usaglašen u Predsjedništvu BiH, te samim tim ne predstavlja ni zvaničan stav naše zemlje. Eventualno postignuti dogovor u Rusiji o 'gasifikaciji Republike Srpske' ne može imati nikakve pravne posljedice za Bosnu i Hercegovinu ili bilo koga u Bosni i Hercegovini, te može predstavljati samo kršenje Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH", ističe Džaferović.

Dodaje da niko u Bosni i Hercegovini nema niti bi trebao imati bilo šta protiv povezivanja naše zemlje na međunarodne plinske tokove.

"Međutim, pitanje plina i povezivanja na međunarodne tokove u isključivoj je nadležnosti države BiH. Zato je potrebno donijeti zakon na državnom nivou i formirati neovisnog državnog operatera kakav je Eletroprijenos za električnu energiju. Pozivam Dodika i sve druge političke aktere u BiH da to uradimo što prije i time omogućimo stabilno snabdjevanje BiH plinom", navodi se u saopćenju.