BiH
29

Džaferović: Neobilježavanje Dana državnosti je nepoštivanje zakona zemlje

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, koji se obilježava danas, propisan je zakonom i važi za državni nivo, rekao je danas predsjedavajući predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović.

Džaferović je danas, zajedno sa drugim delegacijama, posjetio šehidsko mezarje Kovači gdje je odao počast poginulim borcima BiH.

Podsjetio je kako se današnji praznik ne obilježava na prostoru cijele zemlje kako bi trebalo biti.

"Nažalost, ne obilježava se. Još uvijek u BiH postoje snage koje zbog svog odnosa prema BiH ne obilježavaju ovaj datum. Mi imamo zakon o 25. novembru kao državnom prazniku i to neobilježavanje od tih struktura nije rezultat nepostojanja zakona jer ga mi imamo, to je pitanje nepoštivanja zakona", kazao je Džaferović.

On je, čestitajući 25. novembar svim građanima BiH, poručio kako taj dan predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u historiji zemlje.

"Ovo je dan kada je ponovo uspostavljen kontinuitet državnosti države, kada je kazano da je BiH i muslimanska i srpska i hrvatska, svih nas koji živimo u njoj", rekao je Džaferović.

Predstavnici i članovi zakonodavne vlasti, kantonalnih i općinskih vlasti, boračke organizacije i drugi, u okviru posjete Kovačima odali su počast i na mezarju prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića.