Kontra Dodika
81

Džaferović: Nema odluke o Kosovu dok o tome ne postignemo koncenzus

Dž. L.
Šefik Džaferović (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Šefik Džaferović (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Među članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici se vodila burna rasprava o priznanju Kosova, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istakao je da u BiH nema odluke o Kosovu dok se o tome ne postigne koncensuz.

Predsjedništvo BiH danas nije moglo usaglasiti oko glasanja za priznanje Kosova.

Džaferović je istakao da u današnjem pozivu za sjednicu nije stavio tačku dnevnog reda koja se odnosi na priznanje Kosova, ali Milorad Dodik je insistirao da se i ova tačka nađe na dnevnom redu. Željko Komšić je tražio da se povuče ova tačka, ali Dodik je ponovo tražio glasanje. Na kraju je Dodik glasao protiv, a Komšić i Džaferović nisu glasali jer, kako kažu, nemaju o čemu glasati.

"Priznanja Kosova u BiH nema dok se u BiH o tome ne postigne koncensuz, a koncenzusa nema. Potpuno je izvjesno da BiH na kraju neće donijeti takvu odluku", rekao je Džaferović.

O EU putu

Predsjedništvo BiH danas je donijelo i izjavu vezanu za mogućnost da BiH užurbano dobije kandidatski status u Evropskoj uniji. S tim u vezi Džaferović je istakao kako očekuje da BiH ispunjava svoje obaveze u saradnji sa institucijama Evropske komisije.

"Pozdravili smo sve dokumente koje je donijela Evropska unija, kako izvještaj Evropske komisije, tako i ekonomsko socijalni plan za Zapadni Balkan. Trebamo se svi potruditi da ispunimo što veći broj obaveza do polovine sljedeće godine iz mišljenja Evropske komisije. Ako budemo radili predano, dobit ćemo kandidatski status. Predsjedništvo BiH je uradilo dobar dio posla. Otvorili smo novo poglavlje odlaskom u Brisel. Vidjeli smo kako stvari stoje i ova izjava je poziv svim institucijama da rade svoj posao", istakao je Džaferović.

Predsjedavajući predsjedništva BiH kazao je da su otvorili i jedan konstruktivni dijalog sa Ministarstvom vanjskih poslova te kako mu je cilj da nema nikakvih šumova u komunikaciji s ovom institucijom. Međutim, Milorad Dodik je s druge strane iskritikovao rad ovog ministarstva rekavši da ne vodi računa o navionalnoj zastupljenosti uposlenih.