Poruka SNSD-u
27

Džaferović: Nema ništa od odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH naredne godine

Piše: Er. M.
Šefik Džaferović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šefik Džaferović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović izjavio je za Klix.ba da još uvijek nisu stvoreni uvjeti da strane sudije napuste Ustavni sud BiH te da je za takvo nešto potrebno izmijeniti Ustav BiH.

Džaferović je rekao da se u slučaju inicijativa SNSD-a i HDZ-a BiH pojavljuju dvije vrste pitanja kada je riječ o Ustavnom sudu BiH. Prvo je pitanje koje se tiče pokušaja SNSD-a da se promijeni pozicija Ustavnog suda BiH i da se usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi se propisao drugačiji način organizacije i odlučivanja.

"To nije moguće uraditi bez promjene Ustava BiH zato što Ustav BiH daje široku autonomiju ovom sudu uzimajući u obzir ustavnu strukturu BiH u kojoj je otežan način donošenja odluka i svega onoga što je vezano za funkcionisanje BiH", kazao je Džaferović.

Ponovio je da je za takvu vrstu izmjena potrebno izmijeniti Ustav BiH i da zakonom nije moguće promijeniti strukturu i način odlučivanja u Ustavnom sudu BiH.

"Drugo pitanje se odnosi na status stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. U Ustavu BiH postoji odredba koja kaže da Parlamentarna skupština BiH svojim zakonom najmanje pet godina nakon zaključivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma može, a ne mora, predvidjeti drugačiji način izbora trojice sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava", rekao je Džaferović.

Istakao je da za to moraju biti ispunjeni određeni uvjeti koji nisu ispunjeni, poput Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa je entitetsko glasanje postalo etničko glasanje u BiH.

"U Ustavu BiH postoje i dalje brojne mogućnosti za bojkot i blokadu rada institucija BiH. Evropska konvencija o ljudskim pravima uopće nije primijenjena u BiH i nije osigurana ravnopravnost svih građana na cijeloj teritoriji BiH. Aneks IX koji govori o javnim korporacijama nije implementiran. Tako da, ako pogledamo ukupno stanje u BiH, zbog ovih razloga nisu se stekli uvjeti. Što se tiče stranih sudija, Parlamentarna skupština BiH nije i neće ubuduće predviđati drugačiji način izbora stranih sudija", kazao je Džaferović.

On je rekao da strane sudije i autonomna pozicija Ustavnog suda BiH predstavljaju Dejtonsku ravnotežu koja omogućava funkcionisanje BiH.

"Ne mogu se strane sudije isključivati, a sve ostalo ostavljati isto. Onda BiH ne bi mogla funkcionisati. O stranim sudijama se može razgovarati, ali se u isto vrijeme mora razgovarati i o entitetskom glasanju, o implementaciji Evropske konvencije o ljudskim pravima, o realizaciji Aneksa VII i nadležnostima na različitim nivoima vlasti", dodao je Džaferović.

Zaključio je da on uopće ne razmatra mogućnost zamjene stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Podsjećamo, mediji su objavili da bi strane sudije već naredne godine trebalo da napuste Ustavni sud BiH pozivajući se na Strategiju za reformu sektora pravde u BiH koju je usvojilo Vijeće ministara BiH.