Težak povratnički život
226

Džaferović: Nedopustivo je da četvrtina bošnjačkih sela oko Foče nema struju

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Član Predsjedištva BiH Šefik Džaferović koji je danas u Foči prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na ubijene civile bošnjačke nacionalnosti u ovom gradu izrazio je zabrinutost za opstanak bošnjačke zajednice u Foči te pozvao vlasti na svim nivoima na konkretno djelovanje.
"Nakon masovnih zločina nad Bošnjacima Foče u Drugom svjetskom ratu i tokom agresije na BiH od 92. do 95. godine, kontinuitet višestoljetne egzistencije bošnjačke zajednice u Foči, ako ne budemo nešto uradili, bit će doveden u pitanje i to je najveća opasnost. Herojska borba bošnjačkih povratnika za ostanak i očuvanje bošnjačke zajednice na ovom području su za svako poštovanje i oni moraju imati snažnu podršku institucija. Moja je obaveza da skrenem pažnju na teško stanje u mnogim povratničkim selima na području Foče. Nedopustivo je da četvrtina bošnjačkih sela u Foči nema električnu energiju što otežava i onemogućava povratak i rješavanje ovog pitanja mora biti u fokusu nadležnih instiutucija", kazao je Džaferović ovom prilikom.

On je naglasio da je finansijska moć države BiH svake godine sve veća, ali da se razvoj i uspjeh društva i države u cjelini neće mjeriti ekonomskim rastom i infrastrukturnim projektima u urbanim centrima već isključivo po tome kako ljudi žive u rubnim povratničkim područjima. Istakao je da će zagovarati povećanje izdvajanja u budžetima za povratničke sredine i pozvao vlasti na svim nivoima da učine isto.

"Svaki zvaničnik BiH koji se nalazi na poziciji gdje se odlučuje, na lokalnom, kantonalnom, federalnom ili državnom nivou mora da podrži povratničke sredine jer to nije samo moralna obaveza već strateška investicija za jačanje države BIH u kojoj će se svaki čovjek osjećati komotno na svakom njenom pedlju. Pozivam lokalne vlasti u Foči da pomognu povratnicima Bošnjacima, da udovolje njihovim zahtjevima. Osim toga, civilizacijski je priznati zločin, civilizacijski je obilježiti stratišta, a anticivilizacijski je negirati to i spriječavati žrtve da makar obilježe mjesto startišta, ja mislim da je to dobro za budući suživot i Srba i Bošnjaka i Hrvata i svih koji žive na ovom području", poručio je Džaferović.

Oni se obratio Fočacima koji su raseljeni diljem svijeta i BIH pozivajući ih da se vrate u svoj grad, a one koji su uspješni biznismeni da ulažu u Foču.