Patriote će braniti BiH
1.6k

Džaferović: Nećemo dozvoliti da namjere Karadžića i Mladića budu sprovedene u djelo

N. V.
Šefik Džaferović (Foto: Danas)
Šefik Džaferović (Foto: Danas)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je u razgovoru za Danas komentarisao aktuelne probleme u BiH prilikom čega je kazao da iako izostane reakcija pravosuđa i međunarodne zajednice, neće biti dozvoljeno provođenje Karadžićevih i Mladićevih namjera.

"Primarna funkcija institucija Bosne i Hercegovine jeste da zaštite ustavni poredak. Institucije imaju snagu i kapacitet da to čine. Ne mogu da ulazim u detalje konkretnog slučaja, ali javnost u BiH stječe utisak da su dosadašnje mjere Tužilaštva blage u odnosu na težinu djela", rekao je Džaferović.

Dodaje da ako izostane adekvatna reakcija pravosuđa, onda međunarodna zajednica, prvenstveno NATO savez ima obavezu da zaštiti Dejtonski sporazum.

"Ako izostane i to krajnji garant za opstanak države BiH su, kao i u periodu od 1992. do 1995, patrioti ove države, nikada nećemo dozvoliti da, nakon svega, Karadžićeve i Mladićeve namjere budu provedene u djelo", poručio je.

Pojasnio je i zašto Dodikovi potezi nisu u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Nigdje nije otvorena mogućnost da entiteti unilateralno ponovo preuzmu te nadležnosti. Ustavni sud je, po apelacijama zvaničnika iz RS-a, potvrdio da su dodatne nadležnosti i institucije u skladu sa Ustavom. Ako, uprkos svemu ovom, jedna administrativna jedinica, kao što je entitet, pokuša unilateralno preuzeti državnu nadležnost, onda se zna šta je to. To je napad na ustavni poredak i akt pobune. Drugim riječima, to je nasilje, a zar to može biti interes srpskog ili bilo kojeg drugog naroda?", kazao je Džaferović za Danas.

On navodi da "ukoliko Dodik bude išao do kraja u unilateralnom rušenju 26 godina implementacije Dejtona, onda to može završiti samo na dva načina - Ili njegovim uklanjanjem sa političke scene, kako bi se zaštitio mir. A ako to izostane, onda to znači da će nas Dodik odvesti u stanje haosa".

Sastanak Orbana sa Predsjedništvom BiH nije zakazan

Mađarski premijer Viktor Orban bi trebalo da dođe u BiH krajem mjeseca. Imajući u vidu njegove posljednje izjave o BiH i Bošnjacima, Džaferovič je upitan da li će se sastati sa njim na šta je odgovorio da Orban još uvijek nije zatražio sastanak u Predsjedništvu, a da u BiH dolazi na poziv Vijeća ministara.

Komentarisao je i "drugovanje" Dodika i Orbana.

"Dodik i Orban imaju zajednički ideološki imenitelj, a to je islamofobija. Orban se drži, rekao bih, srednjovjekovnih ideja o odnosu Evrope i islama, potpuno ignorišući ideju o jednakosti ljudi, bez obzira na vjersku ili drugu pripadnost, koja je utkana u Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i na kojoj se temelji moderna Evropa.

Mađarska vlada se i sama nalazi pod prijetnjom unutrašnjim sankcijama EU, zbog narušavanja vladavine prava i demokratskih postulata. Spašavanjem Dodika, Orban želi spasiti svog političkog saveznika preko kojeg vrši utjecaj u ovom dijelu Evrope.

Mislim da, na kraju, ni Orban ni Dodik ne mogu nadvladati snage koje vide Evropu kao kontinent liberalne demokatije i vladavine prava, gdje će se poštovati sudske presude i gdje niko neće biti podvrgnut diskriminaciji zbog svog identiteta. Taj vrijednosni okvir je sine qua non EU i on mora nadvladati, jer alternativa je mrak i haos", naveo je Džaferović.