Multietnički entitet
684

Džaferović: Naziv Republike Srpske je diskriminatoran prema svima koji nisu Srbi

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Stranka demokratske akcije pokrenut će pravnu proceduru za promjenu imena bh. entiteta Republika Srpska jer je taj naziv diskriminatorski prema svima onima koji nisu Srbi, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, gostujući u programu Al Jazeere Balkans.

"SDA će odlučiti ko će pokrenuti pravnu proceduru, ali to će sigurno ići. BiH je multietnička država i nije u redu da se jedan dio BiH označava samo po jednom od naroda pa ni entitet RS. Također, RS je po ustavu tog entiteta multietnički u kojem svi narodi i ostali građani trebaju biti ravnopravni, dakle, to je diskriminacija prema svim onima koji nisu Srbi da se entitet zove po jednom od naroda", rekao je.

Džaferović je dodao da je praksa pokazala da je sam naziv RS sistemski korišten za diskriminaciju svih onih koji nisu Srbi u tom entitetu - osporava se pravo na jezik, proporcionalno zapošljavanje u javnim institucijama, krše se odluke Ustavnog suda BiH, kao što je odluka o 9. januaru.

"Ne znam čemu drama oko te odluke, to je pravna procedura", kazao je te dodao da postoje konvencije o ljudskim pravima koje su nadređene Ustavu BiH te da je Ustavni sud i ranije preispitivao Ustav sa aspekta usklađenosti sa Međunarodnom konvencijom o ljudskim pravima.

"Prije svega štetno je uskraćivati narodu pravo na maternji jezik, na zapošljavanje, na ostala ljudska prava koja se krše u tom entitetu, frustrirajuće je to da se obilježava 9. januar, iako je Ustavni sud kazao tu šta ima da se kaže. Što se pokušava BiH predstaviti kao zajednica entiteta, a to je država koja ima svoje izvorne nadležnosti, prijeti se usvajanjem krivičnog zakona u RS-u protiv zvaničnika iz tog entiteta na državnom nivou koje ne slijede instrukcije. Nije frustrirajuće ovo što SDA radi, jer to je pravna procedura koja će biti testirana na Ustavnom sudu BiH", kazao je.

Džaferović je rekao da, što se tiče SDA, ovaj potez neće otežati uspostavu vlasti na bilo kojem nivou te da ta stranka smatra da vlast na svim nivoima u BiH trebaju uspostaviti pobjedničke partije.

"Važno je napraviti program, a ono što imamo problem - to su izjave iz RS-a, prije svega od zvaničnika i političke stranke koja treba učestvovati u vlasti, da oni neće poštovati zakon i odluke i politike koje smo već ranije usvojili, a radi se o putu ka NATO-u. I ne možete podržati kandidata koji to neće poštovati", dodao je.

Na pitanje zašto SDA formiranje vlasti uvjetuje time da SNSD Milorada Dodika podrži bh. put u NATO, Džaferović je odgovorio da put BiH ka NATO-u ne zavisi od trenutnog stava Dodika niti od bilo kojeg zvaničnika, nego od zakona, odluka i politika gdje je to propisano.

"Ne treba nam nikakav glas za politiku koja je već utvrđena. Dodik može da ima drugačije mišljenje, ali to je samo njegovo mišljenje. Ovdje ne zavisi ništa od volje pojedinca i političke stranke, zvaisi od zakona, ustava, isntitucija i onoga što smo već utvrdili", rekao je Džaferović.

Sljedeće sedmice članovi Predsjedništva BiH putuju na sastanak u Briselu. U intervjuu za Al Jazeeru, predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je da "malo šta" nosi sa sobom u Brisel.

"BiH je u proteklih četiri godine učinila značajne korake na svom putu ka EU, učinjeno je nekoliko krupnih reformi, od stanja privremenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju danas smo pred kandidatskim statusom. Naravno, da nije zadovoljavajuća brzina, da je BiH čekala skoro osam godina, ali uradilo se puno", rekao je Džaferović.

Na pitanje zašto dodatna pitanja na Upitnik Evropske komisije nisu ispunjena, Džaferović je rekao da su odgovori dati, ali da je ostalo još nekoliko neodgovorenih pitanja.

Gotovo svi politički akteri u Federaciji BiH nezadovoljni su odlukom Centralne izborne komisije o popuni Doma naroda Federacije. CIK je odlučio da se prilikom popune ovog doma koristi popis stanovništva iz 2013, a neke stranke, uključujući SDA, predale su apelacije Ustavnom sudu da se utvrdi ustavnost ove odluke.

Džaferović je rekao da će SDA poštovati odluku Ustavnog suda koja se očekuje krajem mjeseca.

Dodao je da smatra da novi saziv Doma naroda FBiH treba potvrditi budžet FBiH, ali ako se to ne dogodi, rekao je, bilo bi dobro da stari saziv to uradi.

OHR, Ambasada SAD-a i EU poručili da stari saziv Doma naroda ne može odlučivati o budžetu.

"Želim da istaknem princip kontinuiteta u funkcioniranju institucija, mandat jedne institucije ne može da prestane sve dok novi saziv ne počne sa radom", poručio je Džaferović.

Što se tiče izbora Željka Komšića za člana Predsjendištva BiH iz reda hrvatskog naroda, Džaferović je rekao da su Komšića izabrali građani.

"Mi nemamo etničke izbore u ovoj zemlji, neki bi to željeli ali to je kraj demokratije. Glasali su građani u entiteu FBiH i odlučili tako. Ustav propisuje da kandidati iz FBiH treba da imaju etničku identifikaciju, ali da imaju građansku legitimaciju. Možemo izvoditi razne računice ali stvari tako stoje. Građanska legitimacija treba biti budućnost BiH kada su u pitanju svi članovi Predsjedništva, kao i građanska identifikacija", kazao je.

Dodao je da je uvjeren da je postojala jedna ispravna politika HDZ-a i Dragana Čovića prema BiH, da se "ne bi našli u ovoj situaciji".

"Izbor Komšića tumačim kao odgovor naroda prema politici HDZ-a, i umjesto što kritikuju narod, trebaju čitati poruke koje su dobili", stav je člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferović.

Džaferović je zaključio da će sarađivati sa svim zemljama regije, ali da tom prilikom BiH treba biti ispoštovana kao ravnopravan partner.