Krivično djelo?
1

Džaferović nakon najave blokada iz RS-a: Na potezu su Tužilaštvo i OHR

I. Č.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je nakon što su predstavnici Republike Srpske najavili blokadu institucija Bosne i Hercegovine, zbog ranije odluke Ustavnog suda BiH, da su na potezu Tužilaštvo i OHR.

"Što bolje bude funkcionirale institucije BiH, svima nama će biti bolje, i u FBiH, i u RS-u, i u Brčko Distriktu. Nije moguće opstruirati institucije BiH a da ne bude proizvedena šteta i onima koji opstruiraju institucije", kazao je Džaferović.

On je istakao da blokada predstavlja krivično djelo i da su na potezu Tužilaštvo i OHR.

"Ustavni sud BiH i strane sudije u Ustavnom sudu BiH su dio Dejtonskog aranžamana jednako kao i entiteti", istakao je Džaferović, upozorivši da najavljeno ponašanje prijeti urušavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Entiteti su nastali u Dejtonu, Bosna i Hercegovina je postoja i prije Dejtona", poručio je Džaferović.

Pozvao da se poštuju odluke Ustavnog suda BiH.

"Kada posmatrate Ustav BiH i razmotrite odredbe koje se tiču izbora sudija vidjet će se koja su tijela i institucije nadležne kada je riječ o izboru sudija", kazao je on.

Dodao je kako se nigdje ne govori o mogućnosti institucija da povlače sudije i da bi bilo kakva odluka Narodne skupštine RS bila irelevantna.

"Savjetujem im da prestanu sa ovim aktivnostima jer će proizvesti lanac odluka... Nadam se da će preovladati razum i da će se odluke Ustavnog suda poštovati", rekao je on.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH ne može raditi pod pritiskom bilo kojeg pojedinca ili entiteta.

"Ne znam o čemu će biti govora na najavljenom sastanku u Beogradu. Srpski narod živi u BiH i to su građani kao i svi drugi. Isključivo će se odlučivati u institucijama BiH i nigdje drugo", zaključio je Džaferović.