BiH
20

Džaferović: Na sastanku s Erdoganom posebno naglašena potreba jačanja ekonomske saradnje

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Članovi Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali su danas u Sarajevu s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom koji boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Predstavničkog doma državnog parlamenta Šefik Džaferović je nakon sastanka kazao novinarima da su razgovarali o odnosima između dvije države, kako političkim, tako i ekonomskim i odnosima na kulturnom planu.

Po njegovim riječima, ono što je posebno potcrtano na današnjem sastanku je potreba jačanja ekonomske saradnje između dvije zemlje.

"Mi smo izrazili zahvalnost predsjedniku Republike Turske na svemu onome što Republika Turska radi na pomoći Bosni i Hercegovini u sferi jačanja ekonomije, a posebno kada su u pitanju kreditne linije vezane za poljoprivredenu proizvodnju i povratnike, onda kreditna linija koja je vezana za mala i srednja preduzeća", kazao je Džaferović.

Danas smo, dodao je on, čuli da su u planu i neki drugi oblici saradnje. Sa predsjednikom Republike Turske su doputovali i privrednici koji trebaju da konkretiziraju tu saradnju sa bh. stranom.

"Ono što je i od predsjednika Turske, a i od članova Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine posebno potcrtano je potreba da se ta saradnja i ta ekonomska pomoć i pomoć u ekonomskom razvoju pruža cijeloj BiH, na cijelom području. Konstatovali smo da to ide u tom pravcu", kazao je Džaferović.

Dodao je da su istaknuli posebnu zahvalnost na pomoći Republike Turske ugroženom stanovništvu u prošlogodišnjim poplavama, kada je Republika Turska pomagala svim krajevama, u cijeloj BiH, svim ljudima koji su bili u stanju ugroženosti i koji su bili u stanju potrebe.

"Uvjereni smo da će se nakon današnje posjete predsjednika Republike Turske Bosni i Hercegovini dodatno unaprijediti ionako već izvanredna saradnja između naše dvije države", kazao je Džaferović.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma državnog parlamenta Borjana Krišto je kazala novinarima da je razgovarano o odnosima između dvije države i, na neki način, o intenzitetu i o razini posjeta između ove dvije zemlje.

"To nekako najbolje govori o odnosima između ove dvije zemlje. Razgovarali smo o odnosima, od kulturnog, gospodarskog i svakog drugog plana, jer znamo da je BiH sa Turskom sklopila najveći broj ugovora, odnosno bilateralnih sporazuma", kazala je Krišto.

Po njenim riječima, izrazili su zahvalnost za svaku potporu i pomoć, a i solidarnost koju je Republika Turska pružila BiH u najtežim trenucima za poplavljena područja.

"Ali, željela sam naglasiti da je Bosni i Hercegovini potrebna i politička potpora, s obzirom na to da se BiH nalazi još u situaciji da, na neki način, živi u nametnutom rješenju kada je u pitanju ustavnopravna pozicija BiH i da bi to uistinu bila jedna dobra podloga za razvoj BiH na gospodarskom planu, da je to na neki način uvjet, jer se danas nalazimo, ja bih rekla, i u pravnoj i u političkoj neizvjesnosti, nesigurnosti", kazala je Krišto.

To je sigurno, dodala je ona, kočnica razvoja ekonomskih i gospodarskih odnosa u BiH, a naravno i BiH sa drugim zemljama.

"Nadam se i očekujem da će i Republika Truska pomoći izgradnji BiH kao države triju konstitutivnih naroda i građana koji u njoj žive i da će to biti na dobrobit svih onih koji žive u BiH", kazala je Krišto.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak je kazao da je na sastanku obostrano izražena želja za nastavak suradnje na svim poljima.

"Mislim da je ta suradnja do sada bila jako dobra. Naravno, uvijek postoji mogućnost i bolje suradnje. Poznata je stvar da je Turska jako veliko tržište i mislim da, posebice naša poljoprivredna i prehrambena proizvodnja, mogu naći svoj prostor, što smo čuli izravno od predsjednika", kazao je Čolak.

Po njegovim riječima, tu postoje ogromne šanse. Dodao je da je jako dobro surađivati na drugim pitanjima, političkim, euroatlanskim pitanjima, koja su jako značajna za BiH.

"Izražena je želja obje strane da se ta suradnja unaprijedi, da se nastavi, a naravno da postoji prostor i u drugim sferama, u izgradnji infrastrukture i na drugim poljima", kazao je Čolak.