|

Džaferović i Turković održali sastanke sa ruskim ambasadorom Ivancovom

Džaferović i Turković održali sastanke sa ruskim ambasadorom Ivancovom
38
S
D. Be.
24.2.2020. u 16:57
10
komentara
38

dijeljenja
Džaferović i Turković održali sastanke sa ruskim ambasadorom Ivancovom
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas je primio ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova, a sastanak sa ruskim ambasadorom obavila je i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.
Na sastanku Džaferovića i Ivancova razgovarano je o bilateralnoj saradnji BiH i Ruske Federacije, aktuelnom političkom trenutku u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina, kao i o predstojećem obilježavanju 75. godišnjice pobjede nad fašizmom.

U dijelu razgovora posvećenom trenutnim političkim pitanjima u Bosni i Hercegovini, član Predsjedništva BiH Džaferović se osvrnuo na ulogu OHR-a i međunarodne zajednice kroz njen rad u Vijeću za provedbu mira, kao i na značaj stranih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine koji se imenuju od strane predsjednika Evropskog suda za ljudska prava.

Na kraju razgovora ambasador Ivancov upoznao je člana Predsjedništva BiH Džaferovića s pripremama za obilježavanje 75 godina od pobjede nad fašizmom, te o namjeri organizatora da na tu ceremoniju pozove članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine.Na sastanaku Turković i Ivancova, bh. ministrica je istakla da bi se u BiH veoma cijenilo ukoliko bi se pitanje Povelje Kulina bana, koja se nalazi u Ruskoj Federaciji, razriješilo na obostrano zadovoljstvo, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kao prvi korak na tom putu, Turković je predložila da se sa ruske strane dozvoli da u određenom periodu Povelja bude izložena u nekom od muzeja u BiH što bi, naišlo i na veliko interesovanje javnosti.

Ivancov je istakao da pitanje privremenog izlaganja Povelje u BiH nije političko, nego isključivo tehničko, te da se traže rješenja za transport i obezbjeđenje. On je rekao da podržava tu ideju.

Govoreći o političkim odnosima, Ivancov je istakao da se nada daljem poboljšanju odnosa, te reaktivirao ideju o kvadrilateralnom susretu ministara vanjskih poslova BiH, Ruske Federacije, Turske i Srbije, koja je iznesena tokom prošlogodišnje posjete ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova BiH.

Ambasador Ivancov je istakao da su BiH i Rusija do sada imale dobru saradnju i u multilateralnim organizacijama, te izrazio nadu da će BiH podržati zahtjev Rusije za reaktiviranje statusa te zemlje u Vijeću Evrope.

Sagovornici su razgovarali i o aktuelnoj unutrašnjopolitičkoj situaciji u BiH, a Turković je istakla da svaka zemlja ima vlastita politička previranja i dinamiku, te da ni BiH nije u tom smislu izuzetak, ali da je rješenje za sve izazove razgovor i pronalaženje zajedničkog interesa.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...