Besjeda u Predsjedništvu
29

Džaferović i Komšić razgovarali s ambasadorom Nelsonom o NATO integracijama

Klix.ba
Članovi Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda Šefik Džaferović i Željko Komšić razgovarali su s američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom o formiranju Vijeća ministara BiH i dostavi Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u okviru MAP-a.

Članovi Predsjedništva informisali su ambasadora Nelsona, kako je saopćeno, da je proces dogovaranja političkih stranaka o formiranju Vijeća ministara BiH doveden do kraja te da je ostalo da se riješi pitanje dostavljanja ANP-a.

Istaknuto je da je to pitanje koje se tiče vladavine zakona i vanjskopolitičkog opredjeljenja naše zemlje, kao i nastavka reforme odbrane.

Tokom razgovora su razmijenjena mišljenja o općoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Članovi Predsjedništva BiH istakli su da se formiranjem rezervnog sastava policije u entitetu RS šalje loša poruka koja će zahtijevati adekvatan odgovor.

Sagovornici su se saglasili da bi odustajanje od povećanja broja policijskih snaga u entitetu RS bio put da se zaustavi bespotrebno dizanje tenzija te da bi bilo svrsishodnije svu političku energiju usmjeriti na provođenje važnih reformi koje će omogućiti jačanje ekonomije i utjecati na poboljšanje životnog standarda svih građana Bosne i Hercegovine.