Tužno sjećanje
19

Džaferović i Komšić o ubijenoj djeci Sarajeva: Samo mračan um to može učiniti

A. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, kao i zajednička delegacija Skupštine i Vlade KS su s predstavnicima Udruženja roditelja opkoljenog Sarajeva položili cvijeće i odali počast na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Naime, u okviru Dana Kantona Sarajevo, danas (5. maj) se obilježava Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva kao spomen na sve ubijene mališane u periodu od 1992. do 1995. godine. Tada je tokom opsade u glavnom gradu BiH ubijeno 1.601 dijete.

Komšić je ovom prilikom kazao da ne postoji veća tragedija u ljudskom životu nego kada roditelj izgubi dijete te da takva vrsta boli nikada ne prolazi.

"Obaveza nas ostalih u ime ljudskosti je da se pridružimo roditeljima na dan ovakvih obilježavanja. Teško je biti dovoljno pametan, mudar i smiren te reći tim ljudima nešto što bi im pružilo utjehu, osim da smo tu uz njih", naveo je Komšić.

Džaferović je kazao kako je danas tužan dan i godišnjica te da ćemo se svi s gorčinom sjećati ubijene nevine djece.

"Onaj ko se ne sjeća ovog tragičnog događaja na neki način priziva da se on jednog dana opet dogodi. Moramo čuvati sjećanje da se ovakvi gnusni zločini ne bi nikada nikome ponovili. Možete zamisliti koliko mora biti mračan um da osmisli, naredi i ispali granatu na igralištima na kojima se igraju djeca, na njihove škole i klinike", naglasio je Džaferović.

Kako je dodao, ovo je prilika da pošaljemo i poruku cijelom svijetu sa čim se BiH u vrijeme agresije suočila.

"Ovo je poruka i da pošaljemo poruku onima koji bi i danas da dijele BiH, da konačno maknu te svoje prste od ove države. Kada se pokuša dijeliti BiH, onda su ovo te posljedice kojih se danas sjećamo u Sarajevu, ali i širom zemlje. Svaki dan se možemo sjećati tih posljedica, masovnih zločina koji su na kraju kulminirali genocidom u Srebrenici", poručio je Džaferović.