Nova federalna vlast
255

Džaferović: FBiH blokiraju oni koji idu grlom u jagode, na poziciji premijera vidim kandidata SDA

S. Š. U.
Džaferović govorio o procesu formiranja vlasti u Federaciji BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Džaferović govorio o procesu formiranja vlasti u Federaciji BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Delegat u Domu naroda Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA) komentirao je za FTV proces formiranja vlasti u Federaciji BiH ističući kako će od toga ko bude predsjednik FBiH zavisiti i ko će biti premijer federalne Vlade.

Istakao je kako je u Federaciji potreban kompletan dogovor koji će biti politički ozbiljan prijedlog.

"Mislim, sva ova galama i halabuka koja se digla od strane tzv. Osmorke, te njene priče o famoznoj parlamentarnoj većini u Predstavničkom domu, to su jednostavno do sada bile sve priče za malu djecu. Neka prikupe koliko god hoće potpisa, ukoliko ne ubijede gospodina Lendu da to treba da bude tako, od te vlade neće biti ništa", istakao je Džaferović.

Smatra da će stranke ubijediti Lendu tako što će u koaliciju uklučiti one političke stranke koje su su predložile predsjednika, odnosno potpredsjednika FBiH i one koje imaju većinu u Predstavničkom domu.

"To su SDA, koja je sa DF-om jedino imala uvjete da predloži predsjednika, odnosno potpredsjednika FBiH u Klubu Bošnjaka, HDZ koji je jedini imao uvjete da predloži predsjednika, odnosno potpredsjednika u Klubu Hrvata i SDP sa partnerima koji je jedini imao mogućnost i predložio kandidata iz reda srpskog naroda za potpredsjednika Federacije. I to treba da budu parlamentarne stranke koje će napraviti Vladu FBiH", smatra Džaferović.

Naglasio je da SDA ne blokira već traži da se poštuje Ustav.

"Blokiraju oni koji su krenuli grlom u jagode, oni koji su pravili neke nazor parlamentarne većine i to su mogli da urade na nivou BiH jer je tamo drugačije. Nije dobro za ukupne odnose u BiH isključivati najjaču političku stranku. U Federaciji vlast ne mogu napraviti", ističe.

Poručio je Džaferović i kako na premijerskoj poziciji vidi kandidata SDA.

"Pa nismo o tome još odlučiti već o tome treba da odlučujemo političkim dogovorima. Nema Vlade Federacije bez SDA. Od danas je vrijeme da se krene u razgovore", zaključio je Džaferović tokom gostovanja na FTV-u.