Reakcija na izjave
221

Džaferović: Dodikova posjeta Beogradu nije zvanična, to je njegov privatni čin

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je kazao kako je današnja posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Beogradu i njegov susret sa predsjednikom Republike Srbije nije bila ni službena, ni zvanična posjeta uime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nego isključivo privatni čin.

"Stavovi koje je Milorad Dodik iznio na sastanku sa predsjednikom Republike Srbije i na konferenciji za novinare, nisu, niti se smiju smatrati zvaničnim stavovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine", smatra Džaferović.

On je istakao da je zagovaranje "samoopredjeljenja Republike Srpske“ i traženje za to podršku od predsjednika Republike Srbije, predstavlja poziv na direktan nastraj na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, Dejtonski mirovni sporazum, a time i mir u regionu.

"Ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma se neće dovesti u pitanje Bosna i Hercegvina, koja je postojala i prije Dejtonskog sporazuma, ali će se sigurno dovesti u pitanje entitet Republika Srpska, koji je nastao u Dejtonu. Nikakvog "samoopredjeljenja“ bilo koga u Bosni i Hercegovini ne može biti. Republika Srpska može biti jedino i isključivo multietnički bosanskohercegovački entitet", izjavio je Džaferović.

Džaferović je podsjetio da sve dok obavlja funkciju člana Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je dužan da poštuje Ustav i zakone BiH, i da zastupa isključivo stavove koji su usaglašeni unutar Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na konferenciji za novinare kazao da je upoznao lidera Srbije o političkoj situaciji u BiH, problemima u konstituisanju vlasti u FBiH, te opstrukacijama predstavnika Bošnjaka.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je, komentarišući Kosovo, da međunarodni faktori dozvoljavaju drugim narodima pravo na samopredjeljenje te da je logika da se i Srbima u RS-u počne priznavati to pravo.

"U budućim političkim razgovorima treba ojača taj pristup jer smatram da je to legalno. Ne da bi se urušavao teritorijalni integritet BiH, već da srpski narod na prostoru BiH ima pravo kao i ljudi na sjeveru Kosova. To su teme koje će ostati dominantne u vremenima koja dolaze", poručio je Milorad Dodik.