Univerzitetu treba uplatiti 7,5 mil.
0

Džaferović: Bez vojnih penzija SDA neće podržati budžet BiH

Piše: J. H.
Šefik Džaferović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Šefik Džaferović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Šefik Džaferović, poslanik SDA u Parlamentu BiH i predsjedavajući privremene Komisije za provedbu presude Sejdić-Finci, je kazao kako SDA neće podržati budžet za ovu godinu, ukoliko njim nisu obuhvaćene i vojne penzije.

SDA se zalaže, kako kaže Džaferović, da se riješi i pitanje izbora legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, što usložnjava implementaciju presude u slučaju 'Sejdić-Finci protiv BiH'.

"Sve obaveze možemo ispuniti jedino indirektnim izborom članova Predsjedništva u Parlamentarnoj skupštini BiH. Problem je stav političkih stranaka iz RS-a koje insistiraju na direktnom izboru. U tom slučaju se ne može osigurati legitimitet izabranih članova Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. SDA ne može podržati asimetrična rješenja, kao ni uspostavu novih izbornih jedinica, jer bi se u tom slučaju proizvela još veća diskriminacija", pojašnjava Džaferović.

Džaferović je govorio i o principima za rješavanje problema vojne i državne imovine.

"Najveća korist od dogovora šestorke u vezi s ovim pitanjem je ta što on znači prekid višegodišnjeg zastoja na putu ka NATO-u. Zahtijevamo provođenje dogovora kako bi sa sljedećeg sastanka NATO-a u Chicagu dobili dobre vijesti za BiH", kaže Džaferović.

Kako poručuju iz SDA, ta stranka neće podržati budžet koji je rezultat fiskalnog okvira za period 2012. - 2014. godina, u kojem neće biti predviđena sredstva za normalan razvoj institucija BiH, evropski i NATO put, kao ni sredstva za ispunjenje zakonskih obaveza, kao što su vojne penzije koje su zakonska obaveza.

"Ovo više nije pitanje hoće li neko isplatiti penzije ili neće, već hoće li neko poštovati Zakon ili neće", kaže Džaferović, koji tvrdi da je uspostavljeni fiskalni okvir nerealan.

"O tome govore i posljednje informacije da Vijeće ministara BiH pokušava u prihodovnu stranu budžeta uključiti i deponovana sredstva od prodaje dijela kasarne Maršal Tito u Sarajevu u iznosu od 7,5 miliona KM. To je ono zemljište koje je prodato Vladi SAD-a za potrebe ambasade", kaže Džaferović.

SDA zahtijeva od Vijeća ministara da to ne čini, jer su to sredstva koja pripadaju Univerzitetu u Sarajevu.

"Tražimo da se ta sredstva hitno uplate Univerzitetu u Sarajevu, jer to proizilazi iz Banjalučkog sporazuma šestorke o vojnoj imovini", kazao je Džaferović na kraju.