Ključna bitka
236

Džaferović: Armija je na Igmanu 1993. pokazala veličanstvenu snagu i Sarajevo ostavila u životu

S. H.
Povodom obilježavanja još jedne godišnjice bitke na Igmanu, u okviru manifestacije "Odbrana BiH - Igman" danas je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu položeno cvijeće i odata počast braniteljima države.

Među delegacijama koje su odale počast bili su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Prisjećanjem na bitku na Igmanu obilježava se jedna od najvažnijih bitki u odbrani BiH od agresije 1992.-1995.

"Sjećamo se veličanstvene pobjede boraca Armije RBiH u ljeto 1993. godine na planini Igman. Ta pobjeda imala je veliki značaj za odbranu države, a posebno Sarajeva. Cilj neprijatelja je bio da zauzmu Igman i presjeku posljednju kopnenu liniju koja je spajala Sarajevo s ostatkom slobodnih teritorija. Da je agresor uspio, do kraja bi bio zatvoren obruč opsade Sarajeva. To bi imalo krupne i suštinske posljedice u vojnostrateškom pogledu", kazao je Džaferović u svom obraćanju.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Višestruko naoružaniji agresor pokušao je slomiti kičmu odbrane BiH, a na kraju je polomio zube, poručio je Džaferović.

"Armija je pokazala veličanstvenu snagu. Agresorske snage imale su nečasne kriminalne ciljeve. Njihova borba bila je u znaku kršenja međunarodnog prava, običaja ratovanja i drugih konvencija. Bio je to udruženi zločinački poduhvat", zaključio je.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Centralni događaj obilježavanja bitke na Igmanu bit će održan u petak, 2. augusta.