Na otvorenju džamije
32

Džaferović: Aladža je simbol opstojnosti Bošnjaka u Podrinju

Klix.ba
Šefik Džaferović (Foto: H. M./Klix.ba)
Šefik Džaferović (Foto: H. M./Klix.ba)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović poručio je na današnjoj svečanosti u Foči kako je obnovljena Aladža-džamija simbol opstojnosti Bošnjaka.

U svom govoru on se posebno zahvalio prijateljima BiH iz Turske i Sjedinjenih Američkih Država koji su pomogli obnoviti fočansku ljepoticu.

"Teško da postoje riječi kojima se može opisati radost i ponos u srcima nas koji danas stojimo pred Aladžom, ali i u srcu svakog Bošnjaka muslimana gdje god se nalazio. Uvjeren sam da radost s nama dijele svi dobri ljudi iz BiH", kazao je na Džaferović.

Dodao je kako je Aladža mnogo više od džamije.

"Obnova fočanske ljepotice pobjeda je dobra nad zlom, svjetlosti nad tamom i civilizacije nad necivilizacijom. Aladža je simbol opstojnosti bošnjačkog naroda na ovim prostorima. Bošnjaci su živjeli s Aladžom, a s njom su i ubijani. Danas ih se s tugom sjećamo. Aladžu smo obnovili, a ljudske živote ne možemo vratiti, ali možemo se pobrinuti da budu izvedeni pred lice pravde oni koji su odgovorni za njeno rušenje i ubijanje", kazao je član Predsjedništva BiH.

U svom govoru Džaferović je istakao i kako obnova Aladže treba biti još jedan podstrek da se BiH više pobrine za svoje povratnike.

"Okrenimo se iskreno jedni prema drugima, uvjereni da su naše različitosti naša prednost, a ne naša prepreka. Pred nama je period kada se još odlučnije moramo posvetiti pravima i statusu povratnika širom BiH, a naročito u Podrinju", kazao je Džaferović.

On je na kraju dodao kako želi da BiH bude uspješna i prosperitetna evropska zemlja te kako će se to mjeriti po tome kako žive Bosanci i Hercegovci u područjima koja su najudaljenija od centra.