Samoizolacionizam
39

Dvostruki aršini Milorada Dodika: U RS dobrodošli zvaničnici Južne Osetije, ali ne i Kosova

Klix.ba
Milorad Dodik (Foto: F. K./Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: F. K./Klix.ba)
Dvostruki aršini Milorada Dodika ne vrijede isto za Kosovo, koje je priznalo 115 država svijeta, i Južnu Osetiju, koju je priznalo tek pet država, među kojima jedino Rusija igra značajniju ulogu na međunarodnoj političkoj sceni. Stoga predsjednik RS različito tretira posjete zvaničnika Kosova i Južne Osetije Banjoj Luci.

Trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Turske, kojem je trebalo da prisustvuje i ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli, odgođen je zbog vanredne situacije, a uprkos tome isplivalo je Dodikovo nezadovoljstvo zbog najave Pacollijevog dolaska.

Kosovski ministar vanjskih poslova je, kako je to ranije izjavio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, trebao doći uz saglasnost Beograda. Dodik uprkos tome nije iskazao dobrodošlicu Pacolliju na trilateralnom sastanku, napomenuvši da mu vrata nijedne institucije Republike Srpske neće biti otvorena.

"Ministar vanjskih poslova samoproglašenog Kosova Behgjet Pacolli nije dobrodošao u Banju Luku, gdje ga je pozvao ministar vanjskih poslova Igor Crnadak. Republika Srpska nije dala saglasnost da Bosna i Hercegovina prizna samoproglašeno Kosovo te ni ministar te lažne države ne može biti dobrodošao u Republiku Srpsku", kazao je Dodik.

Isto pravilo, međutim, ne važi za zvaničnike samoproglašene i nepriznate Južne Osetije pa je predsjednik te oblasti Anatolij Bibilov tokom posjete Banjoj Luci, početkom godine, izjavio kako vodstva Južne Osetije i Republike Srpske imaju isti pogled na svijet i isti odnos prema strateškom partneru – Ruskoj Federaciji.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, koji je ranije kazao da je posjetom zvaničnika Južne Osetije Banjoj Luci nanesena ogromna šteta RS-u na međunarodnom planu, ovaj put nije bio voljan da prokomentariše cijeli slučaj.

Politički analitičar Almir Terzić izjavio je za Klix.ba da nije jasno zašto Milorad Dodik izigrava zaštitnika srpskih interesa u regionu, budući da je važnije da povede računa o užasnom ekonomskom stanju, socijalnoj zaštiti i svim drugim segmentima u entitetu.

"Milorad Dodik se miješa u stvari koje su u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH i dijelom Vijeća ministara BiH. Njegove želje da se ne susreće sa zvaničnicima Kosova će imati neko uporište kada i ako bude izabran u Predsjedništvo BiH. I tada bi trebao raditi u intresu Bosne i Hercegivine", kazao je Terzić.

Napomenuo je da predsjednik RS-a u ovom trenutku svoju nemoć koristi u dnevno-političke svrhe dižući tenzije u regionu.

"Nije jasno zašto se Milorad Dodik pravi veći zaštitnik Srbije od samog predsjednika Aleksandra Vučića. Predsjednici Aleksandar Vučić i Hashim Thaci redovno razgovaraju o svim pitanjima odnosa Beograda i Prištine. Na raznim skupovima učestvuju i drugi zvaničnici s Kosova. Nije jasno zašto izigrava zaštitnika srpskih interesa u regionu, jer on to nije", zaključio je Almir Terzić.