Veliki čovjek
1k

Dvorana na Grbavici u utorak dobija ime, velika podrška nazivu "Goran Čengić"

Klix.ba
Članovi Općinskog vijeća Novo Sarajevo u utorak će donijeti odluku o imenu nove sportske dvorane na Grbavici. Lijevi blok stranaka zajednički će podržati prijedlog da još uvijek nedovršen objekat dobije ime po sportisti i heroju Goranu Čengiću.

Naime, 26. septembra se održava sjednica Općinskog Vijeća Novo Sarajevo, na kojoj će se vijećnici i vijećnice izjašnjavati o imenu sportske dvorane na Grbavici. Naša stranka, SDP BiH, Demokratska fronta Bosna i Hercegovina i Gradjanski savez BiH su opredjeljeni za ime Gorana Čengića.

"On je ispunio svoju ljudsku dužnost. Ispunimo i mi svoju", poručili se predstavnici naše stranke koja je još 2013. godine predložila da se dvorani dodijeli ime bh. sportiste.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Njegovo ime je zapravo predloženo još 2008. godine na Općinskom vijeću Novo Sarajevo, a pomenutu inicijativu podržao je Općinski načelnik Nedžad Koldžo.

Podsjećamo, Čengić je u SFRJ bio poznat kao jedan od najboljih rukometaša koji je pored nastupa za reprezentaciju svoje vrijeme proveo u Crvenoj zvezdi i Bosni.

Čengić je stradao početkom opsade Sarajeva. 14. juna 1992. godine od velikosrpskih ubica bezuspješno je pokušao spasiti komšiju Husniju Ćerimagića. Nakon hapšenja, obojicu je na Trebević odveo i ubio danas osuđeni ratni zločinac Veselin Vlahović Batko.