Haris Silajdžić
0

'Dvojno državljanstvo s Crnom Gorom je destruktivan potez'

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić proglasio je Odluku koja se tiče ugovora o dvojnom državljanstvu s Crnom Gorom destruktivnom po vitalni interes FBiH. O ovom proglasu je istovremeno obaviješten Klub bošnjačkih delegata u Domu naroda FBiH, a koji se o tom pitanju treba izjasniti u narednih deset dana.

U obrazloženju se navodi da Silajdžić nije podržao predmetnu odluku jer takvi ugovori, s bilo kojom zemljom, ne vode rješenju problema dvojnog državljanstva, a što su potvrdila i prethodna tri visoka predstavnika.

OHR je, u više navrata, istakao da je "postalo jasno da mnoge zemlje u kojima živi značajan broj bh. građana ne potpisuju takve bilateralne ugovore".

  • Stoga, ugovor o dvojnom državljanstvu s Crnom Gorom, koja je jedna od rijetkih država koje takve ugovore dozvoljavaju, stavlja u povlašteni položaj bh. državljane s crnogorskim državljanstvom, dok diskriminira bh. državljane koji imaju državljanstvo zemalja koje ne sklapaju takve ugovore, kaže se u saopćenju iz kabineta člana bh. predsjedništva Silajdžića.

Ističe se da, umjesto nastavka diskriminirajuće i neefikasne prakse, BiH treba pristupiti rješavanju ovog problema na cjelovit način - stavljanjem člana 17. Zakona van snage, a čime će biti zaštićeni interesi svih bh. državljana, uključujući i one koji imaju i državljanstvo Crne Gore.

Ukidanjem člana 17. svi bh. državljani, iz reda svih naroda i bez obzira na to gdje se nalaze i čije državljanstvo imaju, ostali bi bh. državljani.

Također, stoji u saopćenju iz Silajdžićevog kabineta, danas gotovo niti jedna demokratska zemlja ne oduzima svojim državljanima matično državljanstvo kada oni steknu neko drugo, a BiH je jedina zemlja u svijetu koja dvojno državljanstvo uvjetuje bilateralnim ugovorima.

Samo mali broj zemalja je, stoga, spreman sklopiti takve ugovore s BiH, a zemlje poput Kanade, SAD-a, Australije, Novog Zelanda i mnogih drugih su zvanično saopćile da te ugovore neće sklapati. Te zemlje dvojno državljanstvo dozvoljavaju bez restrikcija i smatraju da BiH ovaj problem treba riješiti ukidanjem člana 17.

  • Jedini razlog protivljenja ovom pristupu se nalazi u pokušajima da se bitno izmijeni etnička slika BiH jer je većina bh. državljana koja imaju državljanstva takvih zemalja u njih otišla ne svojom voljom, već zbog posljedica genocida, ratnih zločina i etničkog čišćenja, kaže se u saopćenju.

U saopćenju iz Siljadžićevog kabineta se navodi da s obzirom na ove činjenice, sklapanje ovakvih bilateralnih ugovora je destruktivno prije stavljanja člana 17. van snage, a svaki nastavak te prakse prijeti da BiH stavi na put rješavanja problema dvojnog državljanstva kroz bilateralne ugovore, čime bi više od pola miliona bh. državljana svih nacionalnosti koji se nalaze u zemljama koje takve ugovore ne potpisuju ostalo bez bh. državljanstva.