{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Dvojno državljanstvo s Crnom Gorom je destruktivan potez'

F
19.3.2009. u 17:02
0
23
'Dvojno državljanstvo s Crnom Gorom je destruktivan potez'
0
'Dvojno državljanstvo s Crnom Gorom je destruktivan potez'
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić proglasio je Odluku koja se tiče ugovora o dvojnom državljanstvu s Crnom Gorom destruktivnom po vitalni interes FBiH. O ovom proglasu je istovremeno obaviješten Klub bošnjačkih delegata u Domu naroda FBiH, a koji se o tom pitanju treba izjasniti u narednih deset dana.
U obrazloženju se navodi da Silajdžić nije podržao predmetnu odluku jer takvi ugovori, s bilo kojom zemljom, ne vode rješenju problema dvojnog državljanstva, a što su potvrdila i prethodna tri visoka predstavnika.

OHR je, u više navrata, istakao da je "postalo jasno da mnoge zemlje u kojima živi značajan broj bh. građana ne potpisuju takve bilateralne ugovore".

- Stoga, ugovor o dvojnom državljanstvu s Crnom Gorom, koja je jedna od rijetkih država koje takve ugovore dozvoljavaju, stavlja u povlašteni položaj bh. državljane s crnogorskim državljanstvom, dok diskriminira bh. državljane koji imaju državljanstvo zemalja koje ne sklapaju takve ugovore, kaže se u saopćenju iz kabineta člana bh. predsjedništva Silajdžića.

Ističe se da, umjesto nastavka diskriminirajuće i neefikasne prakse, BiH treba pristupiti rješavanju ovog problema na cjelovit način - stavljanjem člana 17. Zakona van snage, a čime će biti zaštićeni interesi svih bh. državljana, uključujući i one koji imaju i državljanstvo Crne Gore.

Ukidanjem člana 17. svi bh. državljani, iz reda svih naroda i bez obzira na to gdje se nalaze i čije državljanstvo imaju, ostali bi bh. državljani.

Također, stoji u saopćenju iz Silajdžićevog kabineta, danas gotovo niti jedna demokratska zemlja ne oduzima svojim državljanima matično državljanstvo kada oni steknu neko drugo, a BiH je jedina zemlja u svijetu koja dvojno državljanstvo uvjetuje bilateralnim ugovorima.

Samo mali broj zemalja je, stoga, spreman sklopiti takve ugovore s BiH, a zemlje poput Kanade, SAD-a, Australije, Novog Zelanda i mnogih drugih su zvanično saopćile da te ugovore neće sklapati. Te zemlje dvojno državljanstvo dozvoljavaju bez restrikcija i smatraju da BiH ovaj problem treba riješiti ukidanjem člana 17.

- Jedini razlog protivljenja ovom pristupu se nalazi u pokušajima da se bitno izmijeni etnička slika BiH jer je većina bh. državljana koja imaju državljanstva takvih zemalja u njih otišla ne svojom voljom, već zbog posljedica genocida, ratnih zločina i etničkog čišćenja, kaže se u saopćenju.

U saopćenju iz Siljadžićevog kabineta se navodi da s obzirom na ove činjenice, sklapanje ovakvih bilateralnih ugovora je destruktivno prije stavljanja člana 17. van snage, a svaki nastavak te prakse prijeti da BiH stavi na put rješavanja problema dvojnog državljanstva kroz bilateralne ugovore, čime bi više od pola miliona bh. državljana svih nacionalnosti koji se nalaze u zemljama koje takve ugovore ne potpisuju ostalo bez bh. državljanstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: