BiH
0

Dvojno državljanstvo: pitanje života i smrti

Klix.ba
Ovih dana aktuelizirano je pitanje dvojnog državljanstva građana Bosne i Hercegovine, prvenstveno zbog tužne činjenice da bi 01.01.2003. godine hiljade BH državljana koji žive van granica BiH mogli ostati bez BH državljanstva.

Tako je pokrenuta peticija, koju je do sada potpisalo više od 17.000 državljana BiH, o izmjeni zakona iz 1998. godine koji se bavi tim pitanjem. U nastavku pročitajte tekst peticije, u koju se možete upisati OVDJE...

"Mi, potpisani građani Bosne i Hercegovine, iz domovine i inostranstva, zahtijevamo od svih organa vlasti Bosne i Hercegovine, uključujući Predsjedništvo, Vladu i Skupštinu da hitno donesu odgovarajući zakon ili izmjene postojeći zakon o Državljanstvu tako da se osigura da državljani Bosne i Hercegovine koji su dobili i državljanstvo drugih zemalja ne izgube automatski svoje BiH državljanstvo.

U svijetu postoje mnoge države koje kod prijema u svoje državljanstvo ne traže ispis iz starog državljanstva (npr. USA, Kanada, Australija, ...itd.). Jasno je da državljani Bosne i Hercegovine koji žive izvan BiH u takvim državama žele da zadrže svoje BiH državljanstvo bez obzira na uzimanje novog državljanstva. Razumijemo da neke zemlje zahtjevaju da se novi državljani odreknu svog starog državljanstva (npr. Austrija, Njemačka, ...itd.). Bez obzira na to šta razne zemlje zahtjevaju, mi vjerujemo da se niti jednom državljanu Bosne i Hercegovine - Bošnjaku, Hrvatu, Srbinu, ili drugome - ne smije po prihvatu drugog državljanstva automatski oduzeti državljanstvo BiH kroz birokratski mehanizam Bosne i Hercegovine. Civilizovana praksa svih današnjih demokratskih država svijeta je da ne oduzimaju državljanstvo ni jednom svom građaninu osim onome ko sam traži ispis iz državljanstva. U civilizovanom svijetu ne postoji praksa kažnjavanja građana istjerivanjem iz maternjeg državljanstva, zbog prijema novog državljanstva.

Zabrinjava nas da će Zakon o državljanstvu donesen 01.01.1998. godine (član 39, paragraf 1) upravo to učiniti 01.01.2003. godine. Bojimo se da će tada na hiljade građana Bosne i Hercegovine neznajući izgubiti svoje Bosansko-hercegovačko državljanstvo.

Zahtjevamo da se do kraja godine na postojeći zakon donesu amandmani ili da se uvede novi zakon od strane Parlamenta Bosne i Hercegovine ili od strane Visokog Predstavnika koji bi eksplicitno osigurali da Bosna i Hercegovina ne ispisuje iz državljanstva građane koji to ne žele. Ako ne smeta novoj državi njihovog boravka da oni zadrže svoje BiH državljanstvo, zašto bi ih njihova istinska domovina Bosna i Hercegovina još jednom istjerivala!?

U slučajevima gdje su određene zemlje, koje inače zahtijevaju ispis iz starog državljanstva, spremne da ponude međunarodne ugovore sa Bosnom i Hercegovinom u vezi dvojnog državljanstva, takvi se ugovori moraju potpisati i sprovesti što prije.

Budući da Republika Srpska stavlja svoj veto u Skupštini BiH na promjene Zakona o državljanstvu, zahtijevamo da se ne ratifikuje ugovor o dvojnom državljanstvu sa Srbijom(Jugoslavijom) dok god se ne promjeni Zakon o državljanstvu u skladu sa gornjim zahtjevima, tj. u skladu sa praksom civilizovanog svijeta."