Nakon požara
30

Dvojica migranata iz bihaćke bolnice prebačena u Sarajevo zbog težine povreda

Piše: M. N.
Dvojica migranata od njih 19 koliko ih je hospitalizovano u kantonalnoj bolnici Dr. Irfan Ljubijankić zbog težih povreda koje su zadobili tokom požara u centru Miral u Velikoj Kladuši prebačena su u Sarajevu na dalje liječenje.
Kako saznajemo, riječ o povredi kičme i kostiju glave, ali su van životne opasnosti. Podsjetimo, požar je jutros oko 6:20 sati izbio u privremenom prihvatnom centru Miral u Velikoj Kladuši.

U bihaćkoj bolnici je na liječenju ostalo još šest migranata, a ljekari su pružili pomoć i pregledali ukupno 28 osoba koje su imale povrede.

Migranti su povrede zadobili najvećim dijelom nakon skakanja sa prozora u trenutku kada su bježali od vatrene stihije. Najviše ih je stiglo sa frakturom stopala ili potkoljenice, a bilo je i onih s opekotinama i frakturama drugih dijelova tijela.

U ovom centru smješteno je oko 670 migranata. Nažalost, u požaru su izgorjele prostorije sa 247 kreveta koje su koristili migranti. Nadležni su kazali da će za njih biti vrlo brzo osiguran drugi smještaj dok se ovaj dio ponovo ne osposobi.

Požar je uzrokovao najvjerovatnije električni ili plinski rešo na kojem su migranti pravili hranu.