{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dvojica iskusnih istražitelja u timu za rješavanje predmeta vezanih za Srebrenicu

F
22.8.2007. u 13:40
0
0
Dvojica iskusnih istražitelja u timu za rješavanje predmeta vezanih za Srebrenicu
0
Dvojica iskusnih istražitelja u timu za rješavanje predmeta vezanih za Srebrenicu
Dvojica iskusnih istražitelja iz Haškog tribunala uskoro će se pridružiti timu za Srebrenicu Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, kao bi pomogli u rješavanju predmeta vezanih za Srebrenicu.
Angažiranje ovih posebno kvalificiranih istražitelja, koji imaju iskustva u radu na pitanjima vezanim za Srebrenicu, omogućila je Vlada Kraljevine Holandije iznosom od 215.000 eura.

Ugovor o osiguranju ovih sredstava potpisali su danas u Sarajevu sa holandanskim ambasadorom u BIH Karelom Vosskuehlerom registrar za Posebni odjel za ratne zločine David Schwendiman i vršilac dužnosti rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH Behaija Krnjić.

Osiguranjem ovih sredstava, Holandija je prva zemlja koja se odazvala inicijativi visokog predstavnika Miroslava Lajčaka o pružanju dodatne podrške radu tima za Srebrenicu.

Ambasador Vosskuehlerom je kazao na pres-konferenciji da je holandska vlada odlučila podržati ovu inicijativu kako bi se ojačali kapaciteti na istragama i procesuiranju ratnih zločina počinjenih u i oko Srebrenice.

On je naveo kako ljudi koji su se vratli u Srebrenicu osjećaju dozu nesigurnosti, te je neprihvatljivo da oni sreću osobe za koje znaju da su bile uključene u događaje iz jula 1995. godine.

Registrar Tužilaštva BiH David Schwendiman je ustvrdio da će ova sredstva omogućiti Tužilaštvu da se suoči sa još jednim izazovom, a to je napredak koji treba postići na rješavanju pitanja ratnih zločina.

"Timu koji radi na predmetima vezanim za Srebrenicu potrebna je pomoć, a istrage i procesuiranje ovih predmeta važni su za zemlju i Tužilaštvo", naveo je registrar.

On nije mogao precizirati kada će se okončati posao na predmetima vezanim za Srebrenicu, ali je naveo da ih treba uraditi što je moguće prije, ali ispravno i dobro.

Tužitelj BiH Behaija Krnjić istaknuo je da će angažiranje dvojice istražitelja na istražnim aktivnostima na predmetima vezanim za Srebrenicu predstavljati značajan poticaj za rad tima.

On nije mogao govoriti o kojem se broju predmeta radi, navodeći da je otvoren određeni broj istraga, te da se radi o velikom broju osoba koje su samo pod osnovama sumnje.

"Tim za Srebrenicu ulaže veliki trud da provede svoje aktivnosti i odlučan je da radi na ispravan način", naglasio je Krnjić.

Ova pomoć Vlade Holandije dio je šire podrške koju ova zemlja pruža Tužilaštvu i Sudu BiH preko Ureda registrara i koja je dosad iznosila tri miliona eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: