BiH
0

Dvojica iskusnih istražitelja u timu za rješavanje predmeta vezanih za Srebrenicu

FENA
Dvojica iskusnih istražitelja iz Haškog tribunala uskoro će se pridružiti timu za Srebrenicu Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, kao bi pomogli u rješavanju predmeta vezanih za Srebrenicu.

Angažiranje ovih posebno kvalificiranih istražitelja, koji imaju iskustva u radu na pitanjima vezanim za Srebrenicu, omogućila je Vlada Kraljevine Holandije iznosom od 215.000 eura.

Ugovor o osiguranju ovih sredstava potpisali su danas u Sarajevu sa holandanskim ambasadorom u BIH Karelom Vosskuehlerom registrar za Posebni odjel za ratne zločine David Schwendiman i vršilac dužnosti rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH Behaija Krnjić.

Osiguranjem ovih sredstava, Holandija je prva zemlja koja se odazvala inicijativi visokog predstavnika Miroslava Lajčaka o pružanju dodatne podrške radu tima za Srebrenicu.

Ambasador Vosskuehlerom je kazao na pres-konferenciji da je holandska vlada odlučila podržati ovu inicijativu kako bi se ojačali kapaciteti na istragama i procesuiranju ratnih zločina počinjenih u i oko Srebrenice.

On je naveo kako ljudi koji su se vratli u Srebrenicu osjećaju dozu nesigurnosti, te je neprihvatljivo da oni sreću osobe za koje znaju da su bile uključene u događaje iz jula 1995. godine.

Registrar Tužilaštva BiH David Schwendiman je ustvrdio da će ova sredstva omogućiti Tužilaštvu da se suoči sa još jednim izazovom, a to je napredak koji treba postići na rješavanju pitanja ratnih zločina.

"Timu koji radi na predmetima vezanim za Srebrenicu potrebna je pomoć, a istrage i procesuiranje ovih predmeta važni su za zemlju i Tužilaštvo", naveo je registrar.

On nije mogao precizirati kada će se okončati posao na predmetima vezanim za Srebrenicu, ali je naveo da ih treba uraditi što je moguće prije, ali ispravno i dobro.

Tužitelj BiH Behaija Krnjić istaknuo je da će angažiranje dvojice istražitelja na istražnim aktivnostima na predmetima vezanim za Srebrenicu predstavljati značajan poticaj za rad tima.

On nije mogao govoriti o kojem se broju predmeta radi, navodeći da je otvoren određeni broj istraga, te da se radi o velikom broju osoba koje su samo pod osnovama sumnje.

"Tim za Srebrenicu ulaže veliki trud da provede svoje aktivnosti i odlučan je da radi na ispravan način", naglasio je Krnjić.

Ova pomoć Vlade Holandije dio je šire podrške koju ova zemlja pruža Tužilaštvu i Sudu BiH preko Ureda registrara i koja je dosad iznosila tri miliona eura.