SIPA
0

Dvojac iz Konjica uhapšen zbog ratnog zločina

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Po nalogu Tužilaštva BiH, na području Konjica slobode su lišeni Padalović Almir (1968.) i Balić Redžo (1952.), osumnjičeni da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu tužioca iz Regionalnog tima broj V Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, jutros su na području Konjica lišili slobode Padalović Almira, rođenog 07.05.1968. godine u Mostaru, nastanjenog u Konjicu i Balić Redžu, rođenog 20.04.1952. godine u Konjicu, gdje je i nastanjen.

Padalović Almir je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a

osumnjičen je da je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između Armije R BiH i HVO na jednoj strani i Vojske Srpske Republike BiH na drugoj strani, kao pripadnik Armije R BiH u svojstvu stražara u logoru „Čelebići“ u opštini Konjic, krajem mjeseca jula 1992. godine, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, pucao u zarobljenika Klimenta Željka zvanog "Keljo" i na taj način počinio ubistvo zarobljenika Klimenta Željka.

Balić Redžo je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a osumnjičen je da je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO na jednoj strani i Vojske Srpske Republike BiH na drugoj strani, kao pripadnik Armije RBiH, u mjestu Razići, sudjelovao u ubistvu jednog civila srpske nacionalnosti, Kuljanin Vojislava, kao i u mučenju jedne ženske osobe srpske nacionalnosti.

Osumnjičeni Padalović Almir i Balić Redžo terete se da su počinili krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c) KZ BiH, u vezi sa članom 180. stav 1. istog Zakona.

Osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ih saslušati, nakon čega će odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.