Međugorje
0

Dvodnevna radionica o kontroli oružja i municije u BiH

FENA
U organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Parlamentarne skupštine BiH i u saradnji s UNDP-om danas će u Međugorju početi dvodnevna radionica o temi "Implementacija Državne strategije za kontrolu oružja i municije u Bosni i Herecgovini".

Cilj organiziranja ove radionice je razmatranje pitanja iz oblasti lakog naoružanja i municije u BiH te omogućavanje članovima Zajedničke komisije da, kroz dijalog s predstavnicima institucija, na što bolji, kvalitetniji i neposredniji način, budu informirani o ovoj oblasti, kao jednom od segmenata iz nadležnosti Komisije, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Radionicu će danas otvoriti predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PS BiH, Branko Zrno, UNDP Rezidentna predstavnica u BiH, Christine McNab, ministar odbrane BiH, Selmo Cikotić i Momir Brajić, Predsjedavajući Koordinacionog odbora za kontrolu SALW-a u BiH.

Na konferenciji će prva rasprava biti o planovima rješavanja viškova oružja i municije u BiH u okviru koje će biti govora o implementaciji sporazuma o prenosu vlasništva nad vojnom imovinom, o informaciji o stanju oružja i municije u vojnim zalihama, o industrijskim kapaciteti za delaboraciju municije te o programu kontrole oružja i municije.

U poslijepodnevnim satima bit će govora o džavnoj Strategiji i Akcionom Planu kontrole oružja u BiH (aktivnosti, planovi i prepreke), o Prijedlogu zakona o oružju, o Zakonu o oružju RS, o sličnim zakonima u FBiH te o problemima i potrebama za harmonizacijom ovih zakona.