Tuzla
0

Dvodnevna konferencija o partnerstvu za mir

FENA
"Partnerstvo za mir - pogodnosti i izazovi za susjedne zemlje'' naziv je konferencije koja će sutra i prekosutra biti održana u Tuzli.

Konferenciju, uz podršku vlade Sjedinjenih Američkih Država, organizira Helsinški parlament građana (hCa) Tuzla, Omladinski resursni centar.

Na dvodnevnoj konferenciji sudjelovat će vojni eksperti, predstavnici nadležnih ministarstava, parlamentarnih komisija, civilnog sektora, medija, međunarodnih organizacija te ambasada.

Organizatori ovom konferencijom, navodi Miralem Tursinović iz hCa/ORC Tuzla, nastoje promovirati sigurnost kao jednog od najvažnijih regionalnih pitanja.

''Za sigurnost se veže stabilnost kompletne regije, a koja je eksplicitno preduvjet stvaranja sigurne regije za ulaganje stranih investicija i kapitala'', kaže Tursinović.

Također se želi pokazati spremnost BiH priključenju NATO-u.

Među razlozima za održavanje konferencije ''Partnerstvo za mir - pogodnosti i izazovi za susjedne zemlje'' 22. i 23. januara u Tuzli jeste i iniciranje međudržavnog sporazuma vojnih komponenti tj. sporazuma o pomoći prilikom elementarnih nepogoda; poplava, zemljotresa, požara.

I svakako, na ovaj način nastoji se povećati informiranost građana zemalja u regiji o prednosti uključenja u evroatlantske integracije.