Mostar
0

Dvodnevna konferencija o europskim i euroatlanskim integracijama

FENA
U organizaciji Centra za međunarodne odnose Banja Luka i Atlantic Treaty Association iz Brisela, u Mostaru je danas otvorena dvodnevna Konferencija pod nazivom "Uloga civilnog društva i medija u BiH u kreiranju javnog mišljenja o integracijskim procesima - Mediji i civilno društvo u procesu europskih integracija".

Riječ je o trećoj u nizu konferencija koje se održavaju u BiH, u sklopu serije Balkan mozaik i odnose se na učešće nevladinih organizacija u kreiranju javnog mijenja i kreiranju ukupne atmosfere u cilju demokratizacije ukupnog društva na putu euroatlanskih integracija.

U izjavi za novinare, generalni sekretar Atlanskog vijeća u Briselu Troels Froling kazao je kako je put ka integraciji u NATO i Europsku uniju nešto o čemu se prvenstveno odlučuje na osnovi socioekonomskog i općeg razvoja u jednoj zemlji te da su najvažnije dimenzije na putu razvoja demokracije - javnost, parlamentarna kontrola i javni izbori.

"U vašoj zemlji tu postoje posebni izazovi s obzirom da imate te tri povijesne zasnovane grupacije, odnosno etničke grupe, ali mi smo od samog početka radili sa svim predstavnicima, posebice s mladima jer smatramo da su mladi ljudi spremni da ostave iza sebe sve negativne stvari koje su se desile u prošlosti i da jednostavno krenu naprijed", kazao je Froling.

Govoreći o ulozi medija u demokratskom društvu, Froling je istaknuo kako je to uloga najvažnijeg demokratskog kontrolora te da su mediji četvrta snaga u demokraciji, odnosno četvrta grana vlasti.

"U zemljama koje su u procesu razvoja demokracije veoma se često dešava da novinari izvještavaju samo o onome o čemu bi političari željeli da oni izvještavaju, a upravo je izazov u izgradnji demokratskog društva baš to da novinari treba da političarima postavljaju ona neugodna pitanja na koja političari ne bi željeli da odgovaraju. U idealnom svijetu novinari i mediji postaju garanti za građansko društvo i za demokraciju", kazao je Froling.

Zamjenik ministara obrane BiH Igor Crnadak kazao je kako je BiH do sada uradila mnogo na putu euroatlanskih integracija, ali da su pred BiH ogromni izazovi i da će sve institucije koje rade na integracijama morati da učine znatno više u idućem razdoblju.

"To podrazumijeva snažniji i detaljniji rad i kvalitetniji pristup ovim pitanjima jer to više ne može biti posao samo jednog ili dva ministarstva i zaista u idućem razdoblju moramo imati jedan širok i snažan napor", kazao je Crnadak.

Po njegovim riječima, druga bitna stvar je zadržavanje političkog konsenzusa oko integracija BiH u EU i NATO.

"Mi trenutno u zemlji taj konsenzus imamo, no smatram da ga ne trebamo olako shvaćati te da na njemu treba raditi jer BiH očekuje nastavak reformi i sve se treba raditi u dogovoru.

Nije dobro bilo kakvo nametanje ili nasilno primjenjivanje postojećih rješenja i u odnosu na to uvijek je bolje imati jedan mali korak, ali korak oko kojega ćemo svi imati dogovor i zajedno ga napraviti", kazao je Crnadak.

Stoga smatram da su to dvije najvažnije stvari za naredni period. Snažan rad u širokom spektru institucija na pitanjima integracija i zadržavanje političkog konsenzusa.

Na dvodnevnoj konferenciji u Mostaru sudjeluju studenti novinarstva iz Mostara, Banje Luke, Sarajeva i Tuzle te predstavnici nevladinih organizacija.

Na konferenciji, uz Frolinga i Crnadaka mladima će se obratiti i predsjednik Centra za međunarodne odnose iz Banja Luke Miloš Šolaja, prof. Filozofskog fakulteta u Tuzli Enes Osmančević i drugi.