CIK BiH
0

Dvjema političkim strankama iz RS-a dozvoljena zamjena kandidata

FENA
Centralna izborna komisija BiH danas je u Sarajevu uvažila zahtjeve Penzionerske stranke RS-a i Saveza nezavisnih socijaldemokrata - SNSD-Milorad Dodik za zamjenu kandidata na kandidatskima listama zbog smrti ranije ovjerenih kandidata.

Na osnovu Člana 4.23 Izbornog zakona BiH, nakon ovjere kandidatskih listi pa do početka štampanja glasačkih listića, politička stranka, koalicija i lista nezavisnih kandidata ima pravo da zamijeni kandidata na listi samo u slučaju smrti kandidata, ili ako je u tom vremenu kandidat postao nepodoban za kandidaturu u smislu Izbornog zakona BiH, saopćeno je iz Ureda za informiranje Centralne izborne komisije BiH.

Zbog smrti zamjenjen je kandidat Penzionerske stranke RS-a za Skupštinu općine Višegrad Vasilije Simeunović i umjesto njega ovjerena je kandidatura Milovana Ljubinca.

Iz istog razloga zamjenjen je kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata-SNSD-Milorad Dodik Tomislav Stevandić za Skupštinu općine Drvar/Istočni Drvar i umjesto njega ovjerena je kandidatura Radislava Kecmana.

Centralna izborna komisija BiH je danas usvojila i Uputstvo o načinu pakovanja izbornog materijala za provedbu Lokalnih izbora 2008. godine.