BiH
426

Dvije uspješne kadaverične transplantacije obavljene na KCUS-u

Klix.ba
U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu jučer su uspješno urađene dvije kadaverične transplantacije (presađivanje organa sa preminule osobe na živu) kod pacijenata starije životne dobi. Operativni zahvati urađeni su zahvaljujući uspješnoj koordinaciji kliničkih centara u Sarajevu i Tuzli, te bolnice u Zenici, saopćeno je iz KCUS-a.

U izvođenju ovih veoma zahtjevnih operativnih zahvata učestvovao je veliki tim ljekara, koji su po dobijanju informacije da postoji donor organa veoma brzo bili spremni za intervenciju.

"Po dobijanju informacije od Centra za transplantaciju koji djeluje pri Federalnom ministarstvu zdravstva veoma brzo smo formirali timove ljekara te stupili u kontakt sa pacijentima, kao i Kliničkim centrom u Tuzli i bolnicom u Zenici, gdje je urađena eksplantacija organa.Operativni proces uspješno je protekao, a prvi postoperativni pokazatelji su veoma dobri", istakla je šefica Klinike za nefrologiju prof.dr. Senija Rašić.

Dr. Rašić izrazila je veliku zahvalnost generalnoj direktorici KCUS-a prof.dr. Sebiji Izetbegović, koja daje punu podršku razvoju transplantacione medicine u KCUS-u, ali i svim ostalim granama medicine u cilju pružanja što boljih zdravstvenih usluga pacijentima.

"Posebno bih istakla i činjenicu da se Zenica do sada ističe po broju donora organa, te se iskreno nadamo da će ovaj primjeri slijediti i ostali gradovi", kazala je dr. Rašić.

Direktor hirurških disciplina prof.dr. Dželaludin Junuzović kazao je da Klinički centar Univerziteta u Sarajevu radi na revitalizaciji i unapređenju transplantacione medicine te da su ove dvije transplantacije najbolji dokaz toga.

"Naš cilj je očuvanje i unapređenje zdravlja svih naših pacijenata te konstantno radimo na profesionalnom usavršavanju i nadogradnji, u svim oblastima. Dvije kadaverične operacije, koje smo uradili u koordinaciji sa kolegama iz KC Tuzla i bolnice Zenica, su zahvaljujući odličnoj i brzoj reakciji svih nas protekle u najboljem mogućem redu. Prvi postoperativni tok protiče uredno, a pacijenti su odmah promokrili, što je veoma dobar znak", kazao je dr. Junuzović, navodi se u saopćenju za javnost KCUS-a.