Slika segregacije
1.9k

Dvije škole pod jednim krovom: U Stocu za Hrvate postavljena fasada, za Bošnjake se čeka

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Osnovna škola u Stocu koja funkcioniše po sistemu dvije škole pod jednim krovom ponovno je pokazala besmisao segregacije, nakon što je postavljena fasada na dio zgrade u kojoj se nastava izvodi na hrvatskom jeziku, ali ne i na dio gdje se izvodi na bosanskom jeziku.

Iako je nakon potresa koji je pogodio ovaj hercegovački grad tokom posjete brojnih delegacija dato obećanje da će se kompletna zgrada obnoviti u što bržem roku, u novom ruhu je zablistao samo dio objekta u kojem se obrazuju djeca po hrvatskom planu i programu, što je izazvalo brojne kontroverze.

Tihomir Perić (Foto: Općina Stolac)
Tihomir Perić (Foto: Općina Stolac)

Pomoćnik gradonačelnika Stoca iz službe za graditeljstvo Tihomir Perić za naš portal kaže daje fasada postavljena na dio škole u kojoj se obrazuju djeca na hrvatskom jeziku, sredstvima Vlade Republike Hrvatske iz programa za pomoć Hrvatima u BiH i da taj zahvat nema veza se sanacijom od posljedica potresa.

Naglašava kako Vlada Republike Hrvatske financira samo taj dio zgrade, dok će se obnova objekta iz sredstvima Vlada Federacije BiH za sanaciju šteta od potresa raditi tokom ljetnog raspusta.

"Nakon potresa se odradilo dosta zgrada kolektivnog stanovanja, pola ih je već završeno, a zgrade škola će se raditi tokom ljetnog raspusta, jer je teško da se radovi izvode tokom školske godine dok djeca idu na nastavu", rekao je Perić za Klix.ba.

Međutim, postavljanje fasade na samo jedan dio zgrade je izazvalo kontroverze i neosporno narušilo urbanističku sliku grada, te zaoštrio političke odnose i produbilo sliku podjela u Stocu.

S obzirom na to da je zgrada u vlasništvu Grada Stoca, zamjera se gradonačelniku Stjepanu Boškoviću (HDZ) što je pored stvaranja boljih uslova za rad djeci iz samo jedne etničke skupine dozvolom da se fasada postavi na pola zgrade, stvoreno i ruglo u gradu.

Rašid Hadžović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Rašid Hadžović (Foto: G. Š./Klix.ba)

Ministar obrazovanja HNK Rašid Hadžović (SDA) nam priznaje da je i sam iznenađen saznanje da je fasada postavljena na samo jedan dio škole. Kaže kako se nadu da će Grada Stolac koji je vlasnik objekta krenuti da završi i ostalo kako bi čitav objekt bio na isti način urađen, uređen i kompletno saniran, ali i oku ugodan, jer kako ističe sredstva su za to već osigurana.

"Vjerujemo da su učenici, bez obzira na kojem jeziku i po kojem nastavnom planu i programu nastavu izučavali isti za sve, i vjerujem da će naši učenici u Stocu imati najbolje moguće uslove poslije potresa koji je bio za objekte u Stocu problematičan. Vlada Federacije BiH je već uplatila određenu količinu novca, a dodatno je u novom budžetu predviđena stavka za sanaciju objekata od zemljotresa u Stocu. Čvrsto vjerujem da će se stvari u Stocu riješiti na najbolji način, kazao je ministar Hadžović za Klix.ba i poručio da će pažljivo pratiti dešavanja oko rekonstrukcije zgrade Osnovne škole u Stocu.