Akcija MUP-a RS
4

Dvije osobe uhapšene zbog prevoza migranata s Kosova

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) su u okviru međunarodne akcije kodnog naziva "Dragon", koju predvodi EUROPOL, lišili slobode dvije osobe inicijala Z.Ć. (1982) i M.A. (1981.), koje su prevozile ilegalne migrante sa Kosova.

U mjestu Ustiprača, u općini Novo Goražde, 11. oktobra policija je zaustavila vozilo marke Citroen u kojem je bilo pet ilegalnih migranata sa Kosova.

Istog dana u Rogatici je također slobode lišena jedna osoba sa Kosova. Svi migranti su predati Terenskoj kancelariji Službe za poslove sa strancima Istočno Sarajevo.

Protiv njih će, nakon kompletiranja predmeta Tužilaštvu BiH biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krijumčarenje ljudi, saopćeno je iz MUP RS-a.

Operativna akcija "Dragon" je bila usmjerena na sprečavanje i rasvjetljavanje krivičnih djela krijumčarenja migranata i trgovine ljudima.

Akcija je trajala od 9. do 13. oktobra 2017. godine, a provedena je na području 27 država EU, te Norveške, Švedske, Moldavije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kolumbije i Sjedinjenih Američkih Država (DEA).

U okviru ove akcije, koja je na teritoriji BiH trajala od 11. do 13. oktobra, učestvovalo je 16 agencija za provođenje zakona.