Klinički centar Banja Luka
0

Dvije osobe sa simptomima nove gripe životno ugrožene

FENA
Pored dva nova smrtna slučaja u Republici Srpskoj, od kojih je jedna osoba bila zarežna novom gripom A, a za drugu je postojala sumnja na H1N1, trenutno su životno ugrožene još dvije osobe, rečeno je večeras na vanrednoj konferenciji za novinare održanoj u Kliničkom centru Banja Luka.

"U Jedinici intenzivne medicine banjalučkog Kliničkog centra liječe se četiri osobe sa sindromom influence, a dvije su na respiratorima i njihovo stanje je životno ugroženo“, saopćio je ljekar specijalist u Jedinici intenzivne medicine doktor Peđa Kovačević.

On je napomenuo da se stanje bolesnika koji su u ovoj jedinici može iz sata u sat mijenjati.

Dr. Kovačević je precizirao da su u Jedinici intenzivne medicine Kliničkog centra Banja Luka u subotu uvečer preminula dva muškarca, od kojih je jedan bio pozitivan na virus A (H1N1), a kod drugog postoji sumnja na prisustvo virusa A (H1N1).

Kod 33-godišnjeg muškarca serološki je dokazano da boluje od gripe H1N1, a na Jedinici intenzivne medicine bio je smješten od 23. novembra ove godine.

On je kratkotrajno liječen u Klinici za infektivne bolesti do tog datuma, kada je zbog pogoršanja općeg stanja i zapaljenja pluća, koje je bilo masivno, prebačen u Jedinicu intenzivne medicine.

"Odmah po prijemu počeli smo da ga liječimo mehaničkom ventilacijom (vještačka pluća) i svim mjerama propisanim za liječenje teškog zapaljenja pluća koje nastaje kao komplikacija ove vrste gripe“, kazao je dr. Kovačević.

Naveo je i da su i „s kolegama na Mejo klinici pokušavali da uravnoteže terapijski pristup kod ovako teških bolesnika“.

"Nažalost, 5.decembra, u večernjim satima, nakon duže reanimacije bolesnik je preminuo“, kazao je dr. Kovačević.

Istu večer preminuo je i drugi bolesnik, 78-godišnjak, koji je jučer primljen u Jedinicu intenzivne medicine u kasnim poslijepodnevnim satima, nakon što je pregledan u internističkoj ambulanti.

Zbog sumnje da boluje od pandemijske gripe A (H1N1) sa komplikacijama, traženo je da mu se uradi brzi test na gripu, što nije bilo moguće jer je imao obilno krvarenje iz nosa.

Pacijent je preminuo jutros oko tri sata. Naknadno će biti utvrđeno da li je bio zaražen virusom A (H1N1).

On je takađer imao sindrom influence, to jest gripozno stanje, ali mu nije bio dokazan virus H1N1.

Kovačević navodi da je taj pacijent veoma kratko liječen u Jedinici intenzivne medicine, gdje mu je pružena hitna medicinska pomoć.

"Nakon zbrinjavanja njegovo opće stanje lakše se popravljalo. Međutim, nakon sat i po vremena, bolesnik je iznenada doživio kardiorespiratorni zastoj, to jestpopuštanje srčane i plućne funkcije. Popuštanje te funkcije ne mora se desiti samo kao komplikacija virusne gripe, već je možda neki drugi uzrok u pitanju“ rekao je dr. Kovačević.

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj broj novooboljelih koji su potvrđeni brzim testom je povećan za devet slučajeva. Od toga je troje djece do 14 godina, pet odraslih osoba mlađe i srednje životne dobi i jedna osoba starije životne dobi.

Ukupan broj oboljelih u Republici Srpskoj do sada je 280, od kojih je jedna nedavno umrla.

Na Klinici za infektivne bolesti Banja Luka trenutno je hospitalizirano 65 oboljelih od sindroma gripe (39 na odjelima i 26 u dnevnoj bolnici) i nisu životno ugroženi.

Pomoćnica ministra zdravlja RS-a Amela Lolić apeirala je večeras na medije da ne objavljuju imena oboljelih ili umrlih kako se njihove porodice dodatno ne bi suočavale s problemima.

To je potrebno, kazala je, i zbog humane, ali i zakonske strane.