{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dvije optužnice zbog krivotvorenja novca državljana Crne Gore u BiH

1.12.2015. u 09:09
0
2
Dvije optužnice zbog krivotvorenja novca državljana Crne Gore u BiH
0
Dvije optužnice zbog krivotvorenja novca državljana Crne Gore u BiH
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je dvije optužnice zbog krivičnog djela krivotvorenje novca i produženog krivičnog djela krivotvorenje novca.
Snežana Deretić, rođena 14. 4. 1985. godine u Nikšiću u Crnoj Gori, nastanjena u Herceg Novom, tereti se da je u oktobru 2015. godine lažni novac, tačnije trinaest krivotvorenih novčanica u apoenu od po 100 američkih dolara, stavila u opticaj kao pravi.

Prema navodima optužnice, optužena je nakon što je prethodno pribavila krivotvoreni novac, 1.300 američkih dolara predala u mjenjačnici u Trebinju na ime zamjene u KM, te nakon što je zaposlenik izvršio konvertovanje u KM, udaljila se u nepoznatom pravcu.

Optužena se tereti da je počinila krivično djelo krivotvorenje novca iz člana 205. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Dragan Marković, rođen 16. 1. 1986. godine u Nikšiću, gdje je i nastanjen, državljanin Crne Gore, ranije osuđivan i nalazi se u pritvoru, tereti se da je u periodu od augusta do oktobra ove godine, stavio lažan novac u ukupnom iznosu od 4.900 američkih dolara u opticaj kao pravi, te pokušao staviti u opticaj 7.300 američkih dolara.

Tereti se da je nakon što je prethodno pribavio trideset i šest krivotvorenih novčanica u apoenu od 100 američkih dolara, u mjenjačnici u Mostaru izvršio zamjenu novčanica za novčani iznos od 3.115 eura, koji mu je zaposlenica mjenjačnice predala nakon što je novčanice američkih dolara provjerila pod UV lampom i utvrdila da posjeduju vodeni žig.

Optuženi Marković, tereti se da je u mjenjačnici, u Trebinju izvršio zamjenu sedam krivotvorenih novčanica u apoenu od 100 američkih dolara, u KM, kao i da je u mjenjačnici u Bileći, izvršio zamjenu šest novčanica u apoenu od 100 američkih dolara u KM.

Prema navodima optužnice, optuženi je nakon što je prethodno pribavio sedamdeset i tri novčanice od po 100 američkih dolara, predao novac uposlenici mjenjačnice u Mostaru, zbog zamjene novca u KM, koja je nakon što je primjetila da se radi o krivotvorenim novčanicama, obavijestila Policijsku upravu Mostar.

Optuženi se tereti da je počinio produženo krivično djelo krivotvorenje novca iz člana 205. stav 1. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 54. istog zakona.

Obje optužnice su proslijeđene Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: