Na tankom ledu
9

Dvije komisije odbile izvještaj o radu Vijeća ministara za 2016, opozicija traži smjenu

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak će razmatrati izvještaj o radu Vijeća ministara BiH, a da će biti krajnje interesantno nagovještavaju i negativni izvještaji dvije parlamentarne komisije, koje nisu usvojile izvještaj o radu državne izvršne vlasti za prošlu godinu.

Danas su zasjedale komisije u sklopu Parlamenta BiH i između ostalog ocjenjivale rad Vijeća ministara BiH za prošlu godinu. Uprkos brojnim izjavama predsjedavajućeg Denisa Zvizdića da ovaj saziv Vijeća ministara iza sebe ima najbolje rezultate, zvanični izvještaji ne pokazuju tako.

Ustavnopravna komisija nije prihvatila Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu, a također negativno mišljenje za rad Vijeća ministara u prošloj godini dala je i Komisija za vanjske poslove, koja je Predstavničkom domu dostavila negativno mišljenje o aktivnostima Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Zbog svega toga Klub zastupnika Nezavisni blok je zatražio da se već na narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, kao tačka dnevnog reda uvrsti i Izvještaj o radu Vijeća ministara za 2016. godinu.

Članovi Ustavopravne komisije također su se danas požalili što niko u ime Vijeća ministara nije prisustvovao današnjoj sjednici.

Član Komisije za vanjske poslove Denis Bećirović (SDP) nakon negativnih mišljenja za Vijeće ministara je poručio da su ispunjene sve pretpostavke za smjenu kompletnog saziva.

Bećirović je, pored ostalog, rekao da je ovo do sada najlošiji izvještaj koji je dolazio u Parlamentarnu skupštinu BiH.

"Kada se uporede planirane i ostvarene aktivnosti Vijeća ministara BiH jasno je vidljivo da su ostvareni najlošiji rezultati Vijeća ministara BiH u posljednjih nekoliko mandata. Vijeće ministara BiH je za cijelu godinu usvojilo svega 19 tehničkih izmjena i dopuna prijedloga zakona i nijednog cjelovitog zakona", poručio je Bećirović.

Naglasio je da su se ispunile sve pretpostavke za pokretanje procedure smjene Vijeća ministara BiH i o tome će se do sjednice dodatno raspraviti među opozicionim strankama, ali i među pojedinim poslanicima vladajućih političkih stranaka.

"Cilj opozicije nije dodatno kompliciranje loših ekonomskih i političkih prilika u zemlji, ali nužno je građanima podastrijeti konkretne činjenice koje govore o rezultatima aktuelne vlasti", zaključuje Bećirović.