Generalni štrajk u Tuzli
70

Dvije hiljade Krekinih rudara obustavilo proizvodnju, plate im kasne svaki mjesec

A. K.
Rudari ostaju u štrajku do ispunjenja zahtjeva (Foto: A. K./Klix.ba)
(Foto: A. K./Klix.ba)
Proizvodnja u Rudnicima mrkog uglja Kreka u Tuzli jutros je u potpunosti obustavljena jer je nešto više od dvije hiljade rudara stupilo u generalni štrajk. Svaki dan obustave rada sa sobom će donijeti izuzetno velike finansijske gubitke.

Krekini rudari se godinama bore za rješavanje brojnih nagomilanih problema, a nadležni za to imaju izuzetno malo sluha. Plaće u ovom rudniku koji se nalazi u koncernu Elektroprivrede BiH skoro svakog mjeseca kasne, investicijski ciklus do danas nije okončan, a metode rada rudara odavno su zastarjele.

Upravo zbog svega navedenog okvirno 2.200 rudara jutros je stupilo u generalni štrajk, a u potpunoj obustavi proizvodnje će biti do ispunjenja zahtjeva. Kako su naveli, direktnu odgovornost za stanje u rudniku ima vlasnik, odnosno Elektroprivreda BiH.

"Kreka je najveći rudnik u sastavu koncerna po broju radnika, ali i ostvarenoj proizvodnji. U proteklom periodu smo apelovali, tražili i molili da nam osiguraju minimalne uslove kako bi rudari mogli u humanim uslovima ostvariti proizvodni rezultat. Nismo naišli na takav odgovor, radnici se nerviraju svakog 25. u mjesecu, jer nema plate", kazao je predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika mrkog uglja Kreka Zuhdija Tokić.

Zuhdija Tokić (Foto: A. K./Klix.ba)
Zuhdija Tokić (Foto: A. K./Klix.ba)

Generalnim štrajkom rudari su danas u potpunosti obustavili proizvodnju, zbog čega će Kreka na dnevnoj osnovi ostvarivati gubitke od pet hiljada tona uglja u rudniku i dva površinska kopa.

"Ovu priču mi ćemo slušati i u narednim godinama, jer definitivno sistem u kojem funkcioniše elektroenergetski sektor i rudnici uglja u Federaciji BiH nema kapacitet do kraja kreirati najbolja moguća rješenja. U proteklih 20 dana u RMU Kreka sindikat i ogromna većina radnika su odoljeli ogromnom pritisku. Unutra i svana ponovo se politika počela na prljav način baviti rudnikom. Mi smo nadležne upozoravali na ono što će se desiti 26. marta, sluha nije bilo i rudari nisu imali drugu mogućnost nego ući u realizaciju odluke o štrajku", izjavio je Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine.

Sinan Husić (Foto: A. K./Klix.ba)
Sinan Husić (Foto: A. K./Klix.ba)

Rudari su poručili da ne žele sadaku, već konkretna ulaganja u rudnike, koja će u znatnoj mjeri poboljšati njihov rad.

"Mi već godinu u vremenu koronavirusa radimo, ostavljamo svoje porodice kod kuće, svjesni toga da svakog od nas može zadesiti infekcija. Ne radimo online, već svakodnevno dolazimo na posao i silazimo u jamu. Oni koji vladaju procesima jedno govore, a drugo rade, a mi kopamo ugalj, energetski sektor je stabilan zahvaljujući nama i na sve to smo jedini koji trpimo", istaknuo je Senad Sejdić, predsjednik Sindikata radnika Rudnika lignita Mramor.

Senad Sejdić (Foto: A. K./Klix.ba)
Senad Sejdić (Foto: A. K./Klix.ba)

Kako je danas poručeno, ako se pod hitno ne krene u konkretna ulaganja, Rudnik mrkog uglja Kreka neće moći snabdijevati ugljem blok sedam Termoelektrane u Tuzli, čija izgradnja treba početi. Također, rudari se zalažu i za adekvatniji proces restruktuiranja rudnika, u kojem neće doći do otpuštanja rudara, kao što je to prvobitno planirano.

U genralnom štrajku tuzlanski rudari ostaju do ispunjenja zahtjeva.