Oštetio budžet za više od 100.000 KM
3

Dvije godine zatvora bivšem sekretaru predsjednika RS

FENA
Mirko Stojić
Mirko Stojić
Vrhovni sud RS-a danas je na dvije godine zatvora osudio Mirka Stojića, bivšeg sekretara i šefa Kabineta nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milana Jelića

Stojiću (40) je izrečena kazne po četiri tačke optužnice, dok je za dvije oslobođen.

Vrhovni sud RS-a ukinuo je u maju presudu Okružnog suda kojom je Stojić osuđen na pet godina zatvora zbog više zloupotreba službenog položaja.

Presuda je ukinuta jer prvostepeni sud nije tačno utvrdio postojanje namjere za protivpravno pribavljanje imovinske koristi, niti da je oštećen budžet RS-a.

Stojić se tereti da je s preduzećem "Braća Mićić" iz Modriče zaključio tri fiktivna ugovora o obavljanju raznih vrsta usluga prilikom rekonstrukcije i adaptacije Palate predsjednika RS-a i tako budžet oštetio za više od 100.000 maraka.

On je osuđen i da je sam sebi, mimo propisa, utvrdio pravo na novčanu naknadu na ime obavljanja dodatnih poslova iz nadležnosti generalnog sekretara i šefa Kabineta predsjednika RS-a u mjesečnom iznosu od 1.500 maraka.

Prvostepenom presudom Stojiću je oduzeta imovinska korist od 35.000 KM i blokirano raspolaganje imovinom vrijednom više od 460.000 maraka.

Specijalno tužilaštvo Republike Srpske podiglo je još prije dvije godine optužnicu protiv Stojića.

Glavna služba za reviziju javnog sektora utvrdila je još ranije niz neregularnosti i propusta u izgradnji Palače predsjednika RS-a, koja je koštala oko 11 miliona KM.

Revizori su još 2008. utvrdili da ugovaranje radova, usluga i nabavka opreme, te način plaćanja u Službi predsjednika RS-a nisu vršeni na način da osiguraju ekonomično i racionalno trošenje novca, tako da su troškovi prikazani manji za oko 400 hiljada KM, a korištenje budžetskih sredstava nije bilo u skladu s planom izvršenja budžeta ove institucije.

Također, utvrđeno je i da je na ime zakupa stambenog prostora za tadašnjeg generalnog sekretara Službe predsjednika RS-a Mirka Stojića plaćano mjesečno 2.500 maraka, iako ova naknada u skladu s odlukom Vlade RS-a može iznositi maksimalno 600 KM.

U jednom od ranijih istupa, Stojić, koji je nakon nalaza revizora smijenjen, tvrdio je da nisu tačne optužbe protiv njega, da mu je "sve napakovano" i da će dokazati nevinost.