{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dvije godine od smrti Benjamina Filipovića

S
21.7.2008. u 09:01
0
5
Dvije godine od smrti Benjamina Filipovića
0
Prošle su dvije godine otkako je preminuo izvanredni umjetnik Benjamin Filipović. Na mezar istaknutog bh. filmskog radnika, režisera i profesora jučer je cvijeće položila delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.
Benjamin Filipović rođen je u Sarajevu, a filmsku režiju je diplomirao na FAMU u Pragu. Film "Plus, minus - jedan" donio mu je Veliku zlatnu medalju Beograda na festivalu kratkog metra i posebnu nagradu žirija na studentskom festivalu u Karlovim Varima. Uslijedila su dva kratka filma "Čežnja za Buenos Airesom" i "Mirna".

Godine 1991. režirao je svoj prvi dugometražni igrani film "Praznik u Sarajevu". Riječ je o jednom od posljednjih uspješnih jugoslavenskih filmova za koji je Filipović dobio brojne nagrade u zemlji i inostranstvu i koji je svrstan u deset najgledanijih filmova svih vremena u BiH.U isto vrijeme režirao je jednu od najpopularnijih TV serija "Top lista nadrealista" za sarajevsku televiziju. Tokom rata režirao je kultni film "Mizaldo - kraj teatra", koji je premijerno prikazan na festivalu u Berlinu 1994. godine, a nakon čega je uslijedila duga lista festivala na kojoj se našao i festival na Paliću.

Jedan je od osnivača TV mreže OBN na kojoj je radio kao glavni urednik i umjetnički direktor. Za ovu kuću je režirao kratki film "Super dobra ideja", koji mu je 1997. godine donio nagradu za najbolji kratki film na festivalu u Barceloni.

"Dobro uštimani mrtvaci" je treći igrani film ovog reditelja. Benjamin Filipović je bio predsjednik Asocijacije filmskih radnika BiH i član Evropske filmske akademije, kao i Društva filmskih i TV reditelja Njemačke.

Njegovim ranim odlaskom bh. kinematografija, ma koliko uspješna bila, izgubila je talentiranog režisera iza kojeg su ostale brojne nerealizirane ideje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: