BiH
27

Dvije godine od nesreće u Raspotočju: Poginuli rudari nisu zaboravljeni

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U krugu zeničkog rudnika Raspotočje danas je odata počast petorici komorata koji su prije dvije godine poginuli u ovom rudniku nakon obrušavanja materijala usljed gorskog udara.

Ni dvije godine poslije niko nije zaboravio Hajrudina Bradaraca, Mehemeda Dizdarevića, Mehmedaliju Halilovića, Fahira Halača i Fejzu Isakovića. Petorica od 34 komorata koji su se 4. septembra spustili u jamu kako bi na najteži način svojoj porodici zaradili hljeb nisu se vratili svojim kućama.

Danas je tek 20-tak prisutnih članova porodica poginulih rudara i predstavnika zeničkog rudnika u krugu rudnika Raspotočje odalo počast petorici rudara koji se nisu uspjeli spasiti.

Predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica Mehmed Oruč je u obraćanju novinarima rekao da su se svi povrijeđeni rudari vratili na posao.

"Danas smo obilježili drugu godišnjicu nesreće. Porodice poginulih su zbrinute, a radnici koji su povrijeđeni su sudskog praksom ili tužbom riješili svoja potraživanja povodom povreda. Jedan dio radnika se vratio na lakše radno mjesto, dok su se drugi vratili u jamu", izjavio je Oruč.

On je dodao da investicije dolaze u RMU Zenica, ali da se već godinu dana čeka na lučno čelo.

Direktor Rudnika mrkog uglja Zenica Nisvet Topalović je kazao kako kasni potpisivanje ugovora sa poljskom firmom za isporuku opreme, ali da će to čim prije biti završeno.

"Raspotočje nijedan dan nije stalo. Ovdje ima uglja i bit će ga još dugo. Danas smo se prisjetili pet rudara koji su izgubili život. Raspotočje proizvodi 12.000 tona uglja svaki mjesec i izvršilo je pripremu za široko čelo. Postupak kupovine širokočelne opreme košta oko 22 miliona KM, a potpisivanje će biti do sredine ovog mjeseca", kazao je Topalović.

Današnjem obilježavanju druge godišnjice stradanja prisustvovao je i predsjednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić koji je istakao da je glavni prioritet sigurnost na radu.

"Priroitet nam je sigurnost na radu jer bez ovoga mi nećemo biti u prilici da realizujemo šta se dogovori u ostatku pregovaračkih procesa. Investiranje ide u većem nivou od planiranog jer je to prijeka potreba", kratko je poručio Husić.

U krugu rudnika Raspotočje na spomen-obilježje poginulim rudarima položeno je cvijeće te odata počast.