{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Dvije godine nakon otvaranja Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu primio prve pacijente

Piše: A. B./Klix.ba
28.12.2016. u 13:56
2
19
Dvije godine nakon otvaranja Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu primio prve pacijente
2
Dvije godine nakon otvaranja Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu primio prve pacijente
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Nakon što je u novembru 2014. godine svečao otvoren, Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu ovih dana je primio prve pacijente, a prema riječima ministra pravde Bosne i Hercegovine Josipa Grubeša, BiH je dobila objekat koji je napravljen prema evropskim standardima.
Ministar je u izjavi za Klix.ba kazao da će u ovoj ustanovi boraviti svi pacijenti, odnosno počinitelji kaznenih djela koji su u trenutku počinjena bili u stanju smanjene uračunljivosti ili pod utjecajem bilo kakvih opijata.

"Sada će takvi pacijenti dobiti adekvatnu medicinsku pomoć i nakon toga se normalno moći vratiti u društvo. Ovo je na neki način sigurnost da više neće činiti kaznena djela. Imamo i presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, koje nas obavezuju da imamo instituciju ovakvog tipa", kazao je ministar Grubeša.

Zavod je već primio prve psihički oboljele zatvorenike koji su počinili najteža krivična dijela i kojima je stručna pomoć neophodna. Objekat je rekonstruiran u skladu s najvišim evropskim standardima koji se tiču sigurnosti, humanosti i zaštite ljudskih prava osoba koje će boraviti u toj ustanovi. Najveći broj zaposlenih činit će medicinsko osoblje, prije svega psihijatri i psiholozi.

Direktor Zavoda Zoran Kosorić je kazao da je u ustanovi trenutno smješteno 28 pacijenata te da se intenzivno radi na preuzimaju pacijenata iz Psihijatrijske bolnice na Sokocu u skladu s nadležnim organima koji donose potrebne akte i administrativne pretpostavke, rješenja Sudova i slično.

Foto: SRNA
Foto: SRNA


"Od početka smo imali razumijevanje ministarstva pravde BiH i nadam se da će Zavod u budućnosti imati konkretniju saradnju s njima. U početku smo imali poteškoće zbog nedostatka stručnog medicinskog kadra. Poznato je da smo raspisivali nekoliko javnih konkursa, a stalno je otvoren konkurs za prijem u radni odnos doktora subspecijaliste forenzičke psihijatrije i nekoliko doktora specijalista psihijatrije i neuropsihijatrije. U međuvremenu smo uspjeli zaposliti tri doktora koji rade u zavodu puno radno vrijeme i dva vanjska saradnika - jednog doktora medicinskih nauka i subspecijalistu forenzičke psihijatrije koji je zaposlen u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjoj Luci", kazao je Kosorić.

Forenzička psihijatrija je u sistemu zdravstvenih ustanova Republike Srpske, ali će služiti svim zatvorenicima iz BiH kojima je ova vrsta zdravstvenog zbrinjavanja neophodna. U izgradnju zavoda Vlada Švicarske je posredstvom Ministarstva pravde BiH uložila više od tri miliona eura. Projekat je napravljen tako da bude samoodrživ, odnosno da za svakog korisnika dnevni iznos od 35 eura, troškove, snosi onaj ko ga uputi u tu ustanovu.

Radom ove ustanove bit će ispunjene i obaveze iz odluke Suda u Strazburu da se omogući adekvatan tretman osobama koje su krivična djela počinile u stanju smanjene uračunjivosti, a BiH je izvršila sve preuzete međunarodne obaveze iz oblasti mjera sigurnosti i psihijatrijskog liječenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: