BiH
23

Dvije decenije bez metra asfalta: Izgradnja goraždanske zaobilaznice zavisi od Zakona o akcizama

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Program modernizacije magistralnih cesta u FBiH konačno će biti realiziran i na području BPK Goražde. U tom cilju intenzivirane su aktivnosti Vlade BPK i JP Ceste Federacije koje bi trebale rezultirati nizom radova na modernizaciji putne infrastrukture koja je u ovom dijelu BIH nedovršena i zastarjela.

Aktivnosti će biti koncentrisane na rekonstrukciju ceste M20, dvije kružne raskrsnice u Vitkovićima i kod Mosta žrtava genocida u Srebrenici te njegovu sanaciju ali i na nastavak izgradnje goraždanske zaobilaznice na kojoj skoro dvije decenije nije položen ni metar asfalta.

"Kroz ovaj program obezbijeđena je izvjesna količina novca i tražimo najbolji način da se on implementira. Planiran je i nastavak izgradnje zaobilaznice oko Goražda, čija izgradnja zbog nepostojanja finansijskih sredstava nije bila omogućena u proteklih 15 godina. Ukoliko dođe do usvajanja Zakona o akcizama, postoji naš plan da nastavimo s izgradnjom zaobilaznice, odnosno da se most kod Hubjera spoji s Kopačima na cestu M-20. Nažalost, do usvajanja akciza taj dio projekta neće biti ostvariv, ali ovih 2 miliona KM bismo trebali obezbijediti i nastaviti cestu prema Kopačima. Razmišljat ćemo strateški u smjeru izvođenja potpunog 'prstena' oko Goražda, odnosno zaobilaznice", kaže Fata Terzić, voditelj odsjeka za studije i projektovanje JP Ceste Federacije BiH.

Program modernizacije magistralnih cesta u FBiH predviđa oko 3 miliona KM za rekonstrukciju magistralne ceste M-20, a za potpunu implementaciju zaobilaznice oko Goražde bit će uloženo oko 7 miliona KM. Rekonstrukcija goraždanskog Mosta žrtava genocida u Srebrenici koja će prema prvim procjenama koštati oko milion KM, planirana je početkom aprila naredne godine, nakon izrade tenderske dokumentacije.

"Što se tiče samog mosta, on je veoma zapostavljen. Napravili smo reviziju projekta, a u fazi je izrada tenderske dokumentacije i početkom aprila iduće godine ćemo krenuti u implementaciju tog objekta. Mislim da ćemo to uspješno završiti u idućoj godini", kazao je Behudin Strojil, vodeći inžinjer za objekte u Cestama Federacije BiH.

Emir Oković, premijer BPK Goražde ističe važnost realizacije ovih projekata.

"Finansijki okvir u priličnom obimu je zaokružen. U svakom slučaju, ovo su veoma značajni i veliki projekti, a njihova implementacija i dinamika zavisi i od određenih zakonskih okvira na višim nivoima. Ono što je najizvjesnije jeste rekonstrukcija Mosta žrtava genocida u Srebrenici. Generalno smatramo da grad zaslužuje da dobije veće standarde", smatra Oković.